Vauvojen ja lasten suojaaminen auringolta

Lapsen iho on ohut ja se on erityisen tärkeä suojata auringon haitalliselta uv-säteilyltä. Nykyään tiedetään, miten ihon palaminen erityisesti lapsuudessa lisää ihosyövän riskiä myöhemmin. Vauva olisi hyvä pitää helteellä varjossa ja suojata vaatteilla. Isomman, liikkuvaisen lapsen kanssa pelkkä varjossa oleilu on melko mahdotonta, minkä vuoksi vaatteilla suojaamisen tärkeys korostuu. UV-vaatteet on erinomainen suoja auringolta, sillä ne ovat vilpoisen tuntuisia ja suojelevat ihoa tehokkaasti.

Listasimme tähän artikkeliin parhaat vinkkimme lapsen ihon suojaamiseen auringon uv-säteilyltä sekä TOP 10 lasten UV-vaatteet. Kesästä ja auringosta saa ja kuuluukin nauttia, mutta siitä on tärkeää tehdä turvallista lapselle.

Artikkelissa esiintyvät linkit:

Näin suojaat lapsen herkkää ihoa auringolta

  • Kannattaa välttää keskipäivän kuuminta ajanjaksoa eli noin klo 12–16 ulkoilua. Tämä ajankohta on paras oleskella sisätiloissa.
  • Suojaa lapsi ensisijaisesti vaatteilla.
  • Jos vaatteilla suojaaminen ei riitä, apteekin fysikaalinen aurinkovoide on turvallisin vaihtoehto pienen lapsen iholle.
  • Muista, että myös vedessä iho tulee suojata auringolta vaatteilla tai aurinkovoiteella.
  • Muista päähine ja riittävä nesteytys lämpimällä säällä!

Monet lapset inhoavat aurinkorasvaamista, joten helposti puettavat, hyvin suojaavat uv-vaatteet ovat usein lapselle mieluisin valinta. Uv-vaatteita on nykyään saatavilla monista tunnetuista lasten vaatteita ja tarvikkeita myymästä kaupasta. Listasimme tähän meidän tämän hetken suosikit lasten uv-vaate valikoimasta.

TOP 10 uv-vaatteet:

1. Polarn o pyretin uv-hattu on aivan paras! Sen iso lieri suojaa lapsen niskaa ja lippa kasvoja. Se on mukava päässä, sen UPF (ultraviolet protection factor) on 50 ja suojaa 98-prosenttisesti haitallisilta uv-sätelyiltä. Kokoja löytyy vauvasta koululaiseen. Hattua voidaan käyttää myös uidessa ja se kuivaa nopeasti. Kesän ja etelän matkojen ehdoton lemppari vaate!

2. Polarn o pyretin uv-paita pitkillä hihoilla on aivan best! Kaikista POP:n uv-vaatteissa on samat UPF 50, sekä 98-prosenttinen suoja haitallisilta uv-sätelyiltä. Tässä paidassa herkkäkin lapsi viihtyy pehmeiden hankaamattomien saumojen ansiosta. Paita kuivuu helposti ja on ihanan vilpoista materiaalia.

3. Erityisesti perheen pienimmille loistavat uv-housut: Pitkät housut suojaavat jalkoja ja housuilla samat ominaisuudet kuin uv-paidassakin.

4. Vanhemmille lapsille voi olla mukavammat shortsimalliset uv-uimahousut.

5. Vauvoille ja taaperoille on helppo pukea myös haalarimallinen uv-asu. Tämä jätskikuosi on niin herkullinen aikuisenkin silmään!

6. Leikki-ikäinen ja koululainenkin pukeutuvat mielellään uv-vaatteisiin, jos kuosi on heille mieluinen. Lindexiltä löytyy valikoivat uv-asuja mageilla kuoseilla. Näissäkin UPF 50, vaatteet konepestäviä ja materiaali, sekä saumat miellyttävät iholla. Meidän ehdottomat lempikuosit Lindeksin tämän kesän valikoimasta!

7. Jollyroomissa on myös valtava valikoima lasten uv-vaatteita. Lempparimme sieltä on tämä uv-hattu!

8. Tämä helppo ja nopeasti puettava pitkähihainen ja pitkälahkeinen koko uv-puku on todellinen hellepäivän helpotus.

9. UV-kengät, jotka pysyvät hyvin pienissäkin jaloissa. Kengät suojaavat lapsen jalkoja rannalla teräviltä kiviltä, roskilta ja estävät liukastumasta uima-altaalla. Kengissä lisäksi uv-suoja.

10. Tässä edullisempi vaihtoehto POP:n suositulle uv-lippikselle

UV suojatut vaatteet ovat kätevä ja käytännölliset arkitouhuihin

Uv-vaatteet ovat mahtavia siitä, että ne kestävät konepesun ja sopivat leikkeihin ja uimaan. Muista levittää aurinkorasvaa niille ihoalueille, joita uv-vaatteet eivät suojaa. Päiväkotiinkin voi viedä lapselle uv-vaatteet kesäulkoilua varten, sekä oman aurinkorasvan. Uv-vaatteet kuivuvat nopeasti, eikä niitä tarvitse uimisen jälkeen vaihtaa pois.

Tehdään kesästä rento ja iloinen myös perheen pienemmille, turvallisesta auringossa olosta huolehtien. Suomen kesä on verrattain lyhyt ja lapsen ihon suoraaminen on erityisen tärkeää myös aurinkoisilla loma matkoilla ympäri vuoden.