Pikkusisarus tulossa, näin huomioit isommat sisarukset

Raskausaika on jännittävää aikaa myös perheen isommille lapsille. On tärkeää huomioida tulevat isot sisarukset raskausaikana ja vauvan synnyttyä. Tässä vinkkejä, miten voit tehdä iloisesta perhetapahtumasta sujuvan koko perheelle.

Sisarukset mukaan raskausaikana

Raskausaika saattaa herättää tulevissa isosisaruksissa monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Pikkusisarus saattaa olla toiselle toiveiden täyttymys ja toisesta tuntua siltä, että ilmankin olisi pärjätty hyvin. Tunteet saattavat samalla lapsella vaihdella ääripäästä toiseen. Tässä muutama hyödyllinen vinkki, miten isosisarusta voi tukea jo raskausaikana.

 • Ota isommat lapset mukaan odotukseen ikätason mukaisesti. Kerro äidin masussa kasvavasta vauvasta. Kerro ja näytä vaikka hedelmien koolla vauvan kasvua ja kokoa.
 • Konkretisoi vauvaa tuleville sisaruksille ja voitte yhdessä luoda mielikuvia vauvasta.
 • Tehkää listoja nimistä ja ottakaa jokaisen toiveet huomioon.
 • Jutelkaa vauvalle ja silitelkää yhdessä äidin kasvavaa masua.
 • Tunnustelkaa vauvan liikkeitä ja soittakaa vauvalle soittorasiaa.
 • Lainatkaa kirjastosta kirjoja, joissa aiheena vauvan syntymä ja sisarussuhteet.
 • Korostakaa miten tärkeä ja upea isosiskon tai isoveljen rooli on.
 • Antakaa tulevan isosisaruksen kertoa ilouutista vauvan tulosta läheisille.
 • Älkää nolatko häntä hänen puhuessa vauvasta.
 • Käykää tapaamassa muita vauvaperheitä ja ihastelemassa vauvoja.
 • Tulevan isosisaren kanssa voi hoivata pehmolelua tai nukkea, vaihtaa vaippaa ja ruokkia lelua.

Sisarusten rooli vauvan synnyttyä

Uusi perheenjäsen on iso muutos lapsen elämässä. Mustasukkaisuuden tunteet ovat hyvin tavallisia. Jos sisaruksilla on keskenään pieni ikäero, isompi unohtaa nopeammin ajan ennen vauvan syntymää. Toisaalta hänen voi olla vielä pienen ikänsä vuoksi vaikea sanoittaa tunteitaan ja hän on todennäköisesti vielä itsekin hyvin pieni ja tarvitseva. Isommassa ikäerossa mustasukkaisuus voi kestää kauemmin, sillä lapsi on elänyt pitkään perheen kuopuksena ennen vauvaa. Isommalle lapselle on helpompi sanoittaa hänen kokemiaan tunteita ja ottaa häntä mukaan vauvan hoitoon.

Toisissa perheissä toimivaksi tavaksi on todettu vauvan lahja isosiskolle tai -veljelle. Kun vauva kotiutuu vanhempien kanssa synnytyssairaalassa, voi hän tuoda vanhempien ostaman lahjan isosisarukselle. Näin vuorovaikutus uudella kokoonpanolla perheessä saa heti positiivisen suunnan. Sisarus muistaa todennäköisesti pitkään sen, miten upealta tuntui saada isoveli tai -sisko lahja.

Oli sisarusten ikäero pieni tai suuri, kannattaa sisarukset ottaa alusta asti mukaan vauvan hoitamiseen. Näin estetään heidän ulkopuolisuutensa kokemukset. Isompi lapsi myös kiintyy pienempään nopeammin saadessaan viettää aikaa tämän kanssa. Toki omilla ehdoillaan. Isomman lapsen voi antaa auttaa vauvan pukemisessa, riisumisessa ja vaipan vaihdossa. Sylissä pitäminen ja paijaaminen voi olla myös tärkeää uudelle isosiskolle tai -veljelle.

On tärkeää muistaa viettää kahdenkeskisiä hetkiä isomman lapsen kanssa vauvan synnyttyä. Hän voi tarvita extra paljon huomiota ja vakuuttelua vanhempien rakkaudesta saatuaan perheeseen ”kilpailijan”. Lapselle pitää osoittaa, että rakkautta ei ole olemassa vain rajallinen määrä, vaan se kasvaa, kun sitä tuhlataan. Ottakaa jokaiseen päivään pieni oma hetki esikoisen kanssa. Molemmat vanhemmat voivat ottaa sen hetken erikseen. Muistakaan antaa paljon syliä ja haleja uudelle isosisarukselle.

Päivän kivat ja kurjat asiat -hetki

Ottakaa tavaksi illalla ennen nukkumaan menoa käydä läpi päivän kivat ja kurjat asiat. Aloittakaa kurjista, käsitelkää ne ja lopettakaa kivoihin asioihin. Tuntekaa yhdessä kiitollisuutta.

Imetyslaatikko esikoiselle

Vauvan kanssa ruokkiminen vie alkuun paljon aikaa. Näissä hetkissä isompi lapsi voi kokea ulkopuolisuuden ja mustasukkaisuuden tunteita. Imetyslaatikko voi olla apuna näihin tilanteisiin. Kokoa esikoiselle mielenkiintoinen laatikko, joka kaivetaan esille vain silloin kun äiti imettää vauvaa. Muuten laatikko ei ole käytössä, jotta mielenkiinto pysyisi yllä. Laatikossa voi olla lapsen mielenkiinnon mukaan esimerkiksi taikahiekkaa ja muovieläimiä, muovailuvahaa, pieniä hahmoja, itsenäiseen askarteluun soveltuvia tarvikkeita tai rakenteluleluja. Tehkää laatikko yhdessä lapsen kanssa ja koristelkaa se teille mieluisalla tavalla. Näin imetyshetkistä tulee myös sisarukselle mieleisiä.