Suurin osa ihmisistä haluaa lapsia. Kun vauvakuume iskee, tunne voi vallata kaikki ajatukset. Toisille haave omasta lapsesta on hyvin vahva toive, joka voi olla olemassa jo nuoruudesta alkaen. Toisille perheen perustaminen ja lasten hankkiminen on enemmänkin osana luonnollista jatkumoa esimerkiksi naimisiin menon jälkeen.
On myös tavallista, että pariskunnasta toinen haluaa lasta enemmän kuin toinen. Näistä asioista onkin tärkeää keskustella suhteessa, mielellään jo suhteen alku vaiheessa. Toive lapsesta voi syntyä myös vasta hedelmällisyyden loppumetreillä. Toiset eivät halua ollenkaan lapsia. On tutkittu, että vauvakuume ”tarttuu” altistuksessa eli herkemmin silloin kun kohtaa arjessaan paljon vauvoja ja lapsia.
Raskautta suunnitellessa kannattaa ottaa muutama siihen vaikuttava asia huomioon. Olemme koonneet tähän muutaman tärkeän asian, mitkä voivat vaikuttaa raskaushaaveiden muuttumiseen todeksi.
Ikä
Naiselle hedelmällisin ikä on 18–25-vuotta ja miehelle alle 35-vuotta. Naisen hedelmällisyys alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen. Iässä, jossa nainen on hedelmällisimmillään hän elää vielä nuoren aikuisen elämää. Opinnot saattavat olla kesken ja muutenkin elämä vakiintumatta ja pitkäaikainen parisuhde löytymättä. Tästä syystä lasten hankkimista lykätään usein eteenpäin. Ensisynnyttäjien ikä on noussut hieman vuosi vuodelta. Tällä hetkellä se on Suomessa 30-vuotta. On arvioitu, että 35–40-vuotiaista naisista 40 prosenttia kärsii lapsettomuudesta. Lapsien hankkimista ei näin ollen kannata siirtää liian kauas kaikkein hedelmällisimmästä iästä.
Paino
Vaikka ikä onkin merkittävin yksittäinen naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä, on muitakin asioita, joilla voit vaikuttaa suotuisasti hedelmällisyyteesi. Hedelmällisyyteen vaikuttaa suotuisasti normaali paino (BMI 20-25). Ali- ja ylipaino aiheuttavat kuukautis- ja ovulaatiohäiriöitä ja vaikuttavat näin hedelmällisyyteen.
Elintavat
Säännöllinen terveellinen ravitsemus, riittävä unia, liikunta ja hyvät ihmissuhteet vaikuttavat suotuisasti hedelmällisyyteen. Perheen suunnittelu vaiheessa kannattaa kiinnittää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin huomiota.
Päihteettömyys
Tupakointi laskee hedelmällisyyttä ja suurentaa keskenmenon riskiä. Alkoholin käytössä on syytä pitää kohtuus perhesuunnittelu vaiheessa. Runsaampi alkoholin käyttö vaikeuttaa raskaaksi tulemista ja lisää keskenmenon riskiä. Miehen alkoholin käyttö jo pienemmissäkin määrin heikentää siittiöiden laatua. Lapset ja päihteet eivät muutenkaan ole koskaan hyvä yhtälö. Päihteiden käyttö on järkevää lopettaa jo lapsen yritys vaiheessa.
Stressittömyys
Stressin vaikutuksista hedelmällisyyteen ei ole tutkittua tietoa tai tutkimukset ovat ristiriitaisia. Neuvolan terveydenhoitajat kuitenkin puhuvat vuosien kokemustiedolla stressin yhteydestä raskautumiseen. Stressi ei aiheuta pysyviä muutoksia hedelmällisyyteen, mutta kokemustiedon valossa tilapäisiä. On erittäin yleistä, että raskaus alkaa spontaanisti silloin kuin sitä häviten odottaa alkavaksi. Tällaisia hetkiä ovat muun muassa juuri ennen lapsettomuushoitojen alkua tai pian esikoisen syntymän jälkeen. Hetkinä, jolloin yrittämisestä on luovuttu. Pariskunnan molempien osapuolten stressin ja psyykkiseen jaksamiseen on syytä kiinnittää huomiota.
Vitamiinit
Aloita foolihappolisä vähintään 2 kuukautta ennen raskaaksi tuloa. Perheen suunnitteluvaiheessa kannattaa aloittaa foolihapon käyttö annoksella 400-500 mikrogrammaa vuorokaudessa. Jos olet kasvissyöjä, huolehdi myös riittävästä B12 vitamiinin saannista. Sen riittävä saanti vaikuttaa suotuisasti raskaaksi tulemiseen.
Ovulaatio ja raskaaksi tuleminen
Vauvaa toivoessa kannattaa myös huomioida, että on tavallista, että raskaaksi tuleminen kestää 1–12 kuukautta. Ei siis kannata huolestua, jos ei heti yrityksen aloittamisen jälkeen tule raskaaksi. Kuukautiskiertoa kannattaa seurata, kun toiveissa on vauva, ottamatta siitä kuitenkaan liian suurta stressiä. Ovulaatiotesteillä voi parantaa raskaaksi tulon mahdollisuuksia oikealla ajoituksella. Ovulaatio on yleensä kuukautiskierron puolivälissä, joten yhteistä aikaa ja yhdyntöjä kannattaa ajoittaa siihen.
Siittiöt säilyvät naisen elimistössä hedelmöityskykyisinä muutamia päiviä. Yhdynnät kannattaa ajoittaa viimeistään ovulaatiopäivään tai siitä seuraavaan päivään. Ovulaation jälkeen naisen munasolu on hedelmöityskelpoinen noin vuorokauden ajan. Jos naisella on vuotohäiriöitä, epäsäännölliset kuukautiset, alavatsakipuja tai muuta gynekologista pulmaa kannattaa kääntyä gynekologin puoleen tarkistuttamaan tilannetta. Yleensä lapsettomuustutkimuksiin voidaan hakeutua, kun yritystä on takana vähintään vuoden ajan.