Vauvan uniasiat ovat iso osa vauvaperheen arkea. Pieni vauva nukkuu paljon, vastasyntynyt jopa 20 tuntia vuorokaudessa. Melko nopeasti hän on hereillä yhä enemmän ja enemmän ja pienen vauvan unentarve on noin 14-16 tuntia vuorokaudessa. Määrä voi kuulostaa paljolta. Vauvan uni ei ole kuitenkaan yhtäjaksoista ja päivärytmin vielä puuttuessa on vaikea ennustaa, milloin ja kuinka kauan pienokainen nukkuu kerrallaan. Vauva saattaa nukahtaa päiväunille, mutta herätä jo ennen kuin vanhempi on ehtinyt lämmittää ruokaansa tai käydä suihkussa.
Jokainen vauva on oma ainutlaatuinen yksilönsä ja se näkyy myös uniasioissa. Uni määrittää vauvaperheen arkea ja siksi on hyvä ymmärtää, miten vauva tyypillisesti nukkuu ja miten vanhemmat voivat tukea unirytmin löytymistä ja hyvää unta.
Vastasyntyneen vauvan uni
Vastasyntynyt vauva nukkuu paljon. Uni koostuu noin tunnin mittaisista jaksoista. Toiset vauvat heräävät herkästi jokaisen unijakson jälkeen, kun taas toiset käyvät kevyemmässä unessa, mutta jatkavat seuraavalle unijaksolle vanhemman huomaamatta. Nukkuvan vauvan jokaisen äännähdykseen ei kannata reagoida välittömästi, sillä vauva saattaa äännehtiä unijakson vaihtuessa, mutta vaipua takaisin syvään uneen. Osa vauvoista havahtuu unijakson jälkeen täysin hereille ja tarvitsee yöllä vanhemman rauhoittamaan uudelleen uneen.
Vastasyntyneen unirytmi
0-3kk ikäisellä vauvalla ei ole vielä unirytmiä ja vanhempien on hyvä varautua siihen, että vauva nukkuu silloin kun nukkuu. Toiset vauvat ovat yöllä virkeimmillään ja nukkuvat enemmän päivällä, kun taas toiset nukkuvat yön hyvin heti alusta alkaen.
Vanhempien on tärkeä tukea vauvan unirytmiä jo ennen kuin sitä luontaisesti onkaan. Päivällä vietetään aikaa valossa, seurustellaan ja touhutaan yhdessä. Illalla vaihdetaan päälle yöpuku ja totutellaan rauhoittaviin iltarutiineihin. Yö vietetään pimeässä ja vaikka vauva olisi taipuvainen heräilemään öisin, ei yö ole aika leikkimiselle. Välttämättömät toimet, kuten syöttäminen ja vaipan vaihto tehdään mahdollisimman huomaamatta ilman kirkasta valaistusta ja seurustelua.
Kun vanhemmat tukevat vauvan vuorokausirytmin löytymistä, on vauvan helpompi sopeutua siihen. Jossain vaiheessa vauva alkaa nukkua samaan aikaan kuin vanhemmatkin, eli yöllä. Sitä ennen vanhemmilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, sillä vauva nukkuu juuri niin kuin vastasyntyneen kuuluukin nukkua.
Missä vastasyntynyt nukkuu
Pinnasänky hankitaan kotiin usein jo ennen vauvan syntymää. Vastasyntynyt vauva ei kuitenkaan välttämättä nuku heti omassa sängyssään. Ensisängyksi on muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi pinnasänkyä pienempi kehto, jossa vauvaa voi keinuttaa rauhallisesti. Yksi kätevä ratkaisu on rullilla kulkeva ensisänky, jota pystyy siirtämään huoneesta toiseen. Myös äitiyspakkauksen laatikko on suunniteltu vastasyntyneen vauvan nukkumiseen. Pohjalla on vauvalle sopiva patja ja laatikko juuri oikean kokoinen pienelle vauvalle. Nukkumislaatikkoa voi siirtää haluamaansa paikkaan tai sen voi asettaa pinnasänkyyn, jonka pohja on asetettu riittävän matalalle.
Jotkut vauvat nukkuvat makoisasti omassa pinnasängyssään heti alusta alkaen. Monissa pinnasängyissä on säätömahdollisuus, jolloin sängyn taso kannattaa asettaa korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Tällöin vanhempien on ergonomisempaa nostaa pikkuinen sängystä. Pinnasänky voi olla hyvin suuren tuntuinen pienellä vauvalla. Lisävarusteeksi voi halutessaan hankkia unipesän, missä vauvalla on turvallisen tuntuista nukkua.
Vauvan pinnasänky – Ihanat sängyt esittelyssä
Usein vanhemmat sijoittavat pinnasängyn omaan makuuhuoneensa, jotta pystyvät reagoimaan vauvan heräilyihin yön aikana. Monissa pinnasängyissä on irrotettava sivulaita, jolloin sen voi asettaa kiinni vanhempien sänkyyn. Joissain perheissä vauva halutaan totuttaa omassa huoneessa nukkumiseen alusta alkaen. Jokainen perhe valitsee itselleen ja vauvalleen sopivimman ratkaisun. Aina voi myös kokeilla eri vaihtoehtoja ja muuttaa tarvittaessa suunnitelmaa.
Paras itkuhälytin – Vertailussa TOP 5 itkuhälyttimet
Perhepeti
Pieni vauva tarvitsee ennen kaikkea paljon läheisyyttä. Vanhempien halutessa perhepeti on imetetyillä vauvoilla hyvä vaihtoehto vauvan nukkumapaikaksi. Moni vauva nukkuu hyvin saadessaan olla äidin lähellä. Imettäminen perhepedissä sujuu näppärästi makuuasennossa, jolloin äiti hädin tuskin herää yösyöttöihin. Näin koko perhe voi nukkua rauhallisesti ilman suurempia herätyksiä.
Vanhemmat saattaa miettiä onko perhepeti turvallinen ja pelätä kääntyvänsä unissaan vauvan päälle. Tutkimusten mukaan kuitenkin äidit osaavat vaistomaisesti varoa pikkuistaan jopa unissaan. Vauvan nukkuessa perhepedissä isommat sisarukset tailemmikit eivät saa nukkua samassa sängyssä. Sängyssä ei myöskään saa olla irtonaisia tyynyjä tai esimerkiksi unipesää, jonka alle vauva voisi jäädä. Päihtynyt vanhempi ei saa koskaan nukkua perhepedissä vauvan kanssa.
Joissain perheissä äiti ja vauva nukkuvat makoisasti perhepedissä, mutta isä ei saa nukuttua hyvin. Silloin on hyvä miettiä muita ratkaisuja, kuten vauvan siirtämistä pinnasänkyyn tai isän nukkumista väliaikaisesti muualla. Hyvä ja riittävä uni on tärkeää jokaiselle perheenjäsenelle ja perheessä on hyvä löytää sopivat nukkumisratkaisut sen mahdollistamiseksi.
Vauvan uni 4kk iässä
Vauvan vuorokausirytmi alkaa olla pikkuhiljaa hahmottunut 4kk iässä. Hän tunnistaa päivän ja yön ja unen kokonaismäärä vuorokaudessa vähenee. Unen ja heräilyjen määrä on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja vauvan unensäätely on vielä kypsymätön. 4kk iässä vauvan uni muuttuu tyypillisesti levottomammaksi, sillä syvään uneen vaipuminen vie enemmän aikaa. Hän saattaa olla nukahtamaisillaan, mutta havahtuukin hereille ennen syvän unen jaksoa. Tätä kutsutaan usein nelikuisen yöhulinoiksi.
Yöunille nukahtaminen on hyvä pyrkiä ajoittamaan suunnilleen samaan aikaan joka ilta. Vauva viestittää väsymystä haukottelemalla, hieromalla silmiä ja olemalla kärttyinen. Näistä merkeistä voi päätellä, että nyt olisi hyvä hetki mennä nukkumaan. Jos vauvan nukkumaan laittaminen venyy, saattaa seurata yliväsymys ja nukahtaminen hankaloituu.
Jotkut vauvat rauhoittuvat väsyneenä nukkumaan itsestään kun hänet vain lasketaan sänkyyn. Toiset taas tarvitsevat vanhemman nukutusta avuksi, kuten imetystä, silittelyä tai rauhoittavan mobilen. Vauva tottuu hänelle tarjottuun tapaan ja hän vaatii saman rutiinin nukahtamisen avuksi joka ilta. Myös yöllä herätessään hän tarvitsee saman menetelmän uudelleen nukahtamisen avuksi. Kyse on uniassosiaatiosta. Vanhempien on hyvä miettiä mikä nukutustapa on sellainen, että se on vaivatonta toteuttaa yölläkin.
Vauvan uni 6kk iässä
Puolivuotiaan vauvan unirytmi on yleensä jo melko hyvin muodostunut ja pisin unijakso ajoittuu yöhön. Yöuni saattaa kestää 10 tuntia ja päivisin hän tarvitsee 2-4 tuntia unta nukkuen parit päiväunet. Uni koostuu kuitenkin edelleen noin tunnin pituisista sykleistä ja vauva saattaa edelleen heräillä monta kertaa yössä.
Puolen vuoden iässä vauvan elämässä tapahtuu paljon. Hän opettelee liikkumaan, minkä vuoksi voi olla vaikea malttaa käydä nukkumaan. Vauvan kanssa on tärkeä touhuta ja seurustella paljon päivänaikana, mikä voi rauhoittaa iltoja. Rauhallisten iltarutiinien merkitys korostuu entisestään ja tutuista iltapuuhista vauva tietää jo, että nyt on aika mennä nukkumaan. Myös ensimmäiset hampaat voivat alkavat puhkeamaan puolen vuoden iässä, mikä voi aiheuttaa kipua ja katkonaista unta.
6kk iässä monet vauvat pärjäävät jo ilman yösyömisiä, mutta toiset tarvitsevat vielä maitoa kerran aamuyössä. Erityisesti imetetyillä vauvoilla yöimetys on kuitenkin tärkeäksi muodostunut tapa ja vauva vaatii yömaitonsa nukahtaakseen uudelleen jopa monta kertaa yössä. Ravitsemuksen puolesta yöimetys ei ole enää tarpeellista. Vanhemmat voivat miettiä onko lapsen tahtista yöimetystä tarpeellista jatkaa, vai opetetaanko vauvalle muita rauhoittumiskeinoja hänen herätessään.
Jos yöimetys ei häiritse liikaa äidin unta, ei 6kk ikä ole käännekohta jossa yöimetyksestä täytyisi luopua. Se on kuitenkin vauvan ravitsemuksen kannalta mahdollista, mikäli yöimetys käy äidille liian raskaaksi. On olemassa muitakin hyviä tapoja tukea puolivuotiaan yöunta. Silti on hyvä muistaa, että vauvan yöheräily johtuu siitä, että vauvan unirytmi on edelleen luontaisesti epäkypsä.
Koliikki
Jotkut vauvat kärsivät koliikista, mikä vaikuttaa erityisesti iltoihin ja nukkumiseen. Koliikki tarkoittaa selittämätöntä iltaan painottuvaa itkuisuutta, joka voi kestää jopa usean tunnin ajan. Se kestää yleensä muutaman viikon ajan alkaen muutaman viikon iästä noin 4kk ikään saakka. Siitä kärsii noin joka 10. vauva. Koliikin vuoksi itkevää vauvaa voi olla vaikea rauhoitella, mutta rauhallinen kanniskelu ja tasainen äänimaailma voi auttaa hieman. Koliikkivauvan vanhempien on tärkeä muistaa, että vauva ei voi itkulleen mitään ja tämäkin vaihe on ohimenevää.
Sinua saattaa myös kiinnostaa artikkeli Vauvan tarvikkeet – Lista tarpeellisista hankinnoista