Vauvan kantoliina

Käytännöllinen ja ergonominen kantoliina – Vertailussa parhaat kantoliinat vauvalle

Vauvan kantoliina on nimensä mukaisesti suunniteltu kankainen liina, jonka avulla vauvaa voi kantaa sylissä pitäen kädet kuitenkin vapaana. Pienelle vauvalle paras paikka on lähellä omaa vanhempaa ja sen lisäksi, että vauva saa läheisyyttä, on kantoliina käytännöllinen apuväline vauvan kantamiseen jo jopa vastasyntyneestä alkaen. Vauvan kantaminen kantoliinassa on ergonomista ja se tukee vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta.

Kantoliinoja on paljon erilaisia ja sopivan valitseminen voi olla vaikeaa. Kaikki markkinoilla olevat liinat eivät ole välttämättä hyviä käytössä, vaan on tärkeää valita ergonomiset vaatimukset täyttävä kantoliina.

Tähän artikkeliin olemme koonneet parhaat vauvan trikooliinat, jotka ovat joustavia ja pitkiä, näppärästi sidottuja kantoliinoja. Koska suuria eroja ei eri kantoliinojen välillä ole, nousee hinta olennaiseksi asiaksi vertailua. Valitse siis budjettiisi sopiva ja silmää miellyttävä kantoliina sinulle ja vauvallesi.

Vertailussa mukana olevat kantoliinat:

Manduca kantoliina

Suosittu Manduca kantoliina on ihanan pehmeä ja mukavan tuntuinen liina vauvan kantamiseen. Tähän käyttöön tarkoitetun kudontatekniikan ansiosta kangas pysyy joustavana ja kimmoisana, mikä tukee parhaiten vauvan asentoa. Kantoliinan voi ottaa käyttöön jo heti vauvan syntymän jälkeen ja sen voi sitoa näppärästi kolmella eri sidonta tavalla. Manducan kantoliina on saatavissa ihanan leo-kuosin lisäksi useassa eri värissä.

Manduca kantoliina
 • Valmistettu 100% puuvillasta
 • Käyttö vastasyntyneestä jopa 15kg saakka
 • Hyvä hinta-laatu suhde
 • Helppo sidonta

Babylonia Tricot-Slen Eko Kantoliina

Babylonian trikooliina on helppo solmia useampaa eri sidontaa käyttäen vauvan asentoa vaihdellen. Esimerkiksi suosittu M-asento tulee vauvan selkää ja liina asettuu miellyttävästi kantajan hartioille. Tämä kantoliina on valmistettu pehmeästä luomupuuvillasta, joka on GOTS- sekä Öko-Tex sertifioitua sertifioitua. Tämä kantoliina toimii hyvin myös imetyksen apuna. Babylonian trikooliinassa on useita eri värivaihtoehtoja.

Babylonia kantoliina
 • Kantoliinaa voi käyttää vastasyntyneestä 15 kg painoiseen vauvaan asti
 • Mukana ohjekirja, jossa helpot ohjeet eri sidontoihin
 • Konepesu 40 asteessa
 • Laadukas vaihtoehto

Ergobaby – Aura Baby Wrap Sage

Tässä Ergobabyn kantoliinassa on ihanan pehmeä ja hengittävä kangas, mikä tuntuu miellyttävältä sekä äidille että vauvalle. Liinan toisella laidalla on kirjailtu reuna, jonka ansiosta liinan sitominen on helpompaa ja onnistuu varmasti ensikertalaiseltakin. Liinassa on mukana myös näppärä säilytystasku. Tästä kantoliinasta löytyy paljon eri värivaihtoehtoja.

Vauvan kantoliina
 • Sopii vauvalle 13,6kg asti
 • Valmistettu 100% rauon viskoosista joka on valmistettu eukalyptuksesta ja akaasiasta
 • Konepesu 30 asteessa

Kuori kantoliina

Tässä edullinen vaihtoehto vauvan kantoliinaksi. Kätevä trikooliina on helppo oppia solmimaan ja se tukee ergonomisesti vauvan asentoa. Kuori kantoliinasta on lukuisia eri värivaihtoehtoja, joista voit valita mieluisimman sinulle ja vauvallesi

Kantoliina vauvalle
 • Valmistettu puuvillasta
 • Käyttö vastasyntyneestä 15kg painoiselle vauvalle asti
 • Konepesu 30 asteessa
 • Mukana kätevä säilytyspussi
 • Edullinen vaihtoehto

Mom2Mom kantoliina

Tämä kaunis trikooliina vaikuttaa olevan markkinoiden edullisin vaihtoehto. Voit siis hankkia kätevän ja ergonomisen kantoliinan vauvallesi myös pienellä budjetilla. Pehmeä materiaali takaa miellyttävän tuntuman sinulle ja vauvallesi. Kantoliinan voi ottaa käyttöön jo pienen vauvan kanssa ja sen voi sitoa usealla eri tavalla, kuten trikooliinat tyypillisesti. Liinan sitomista voi harjoitella ilman vauvaa ja sujauttaa sitten pienokainen mukavasti liinaan vanhemman lähelle.

Kantoliina vastasyntyneelle
 • Käyttö vastasyntyneestä 12kg painoiseen vauvaan saakka
 • Valmistettu 100% puuvillasta
 • Konepesu 30 asteessa

Lisätietoa vauvan kantoliinoista

Vauvan kantamista kantoliinassa voi pitää luonnollisena tapana kantaa vauvaa, sillä kautta aikojen eläimet ovat kantaneet poikasiaan ja entisaikojen äidit ovat sitoneet vauvat syliinsä, kun ovat joutuneet yhtä aikaa tekemään töitä ja huolehtimaan lapsista. Kantoliinan käyttö tukee vauvan psyykkistä sekä fyysistä kehitystä.

Vauvan kantaminen kantoliinassa tukee vanhemman ja vauvan välistä kiintymyssuhdetta. Se on hyvä paikka vauvalle katsella ympäristöä, mutta toisaalta myös rauhoittua omiin oloihin kuuntelemaan vanhemman tuttua sydämen sykettä. Liinassa oleva vauva myötäilee vanhemman liikkeitä, mikä tukee upeasti vauvan motorista kehitystä.

Mihin kaikkialle kantoliina sopii? Tähän voisi hyvin vastata, että melkein mihin vaan! Kotona kotityöt kuten siivous ja ruuan laitto sujuvat kätevämmin, kun vauva viihtyy mukavasti liinassa ja vanhemman kädet ovat vapaana. Ulkoillessa liina on monessa tilanteessa jopa lastenvaunuja kätevämpi vaihtoehto, sillä liinan kanssa voi kulkea missä vain ja vauva viihtyy paremmin saadessaan olla menossa mukana aitiopaikalla. Jos perheessä on isompia sisaruksia, on heidän kanssaan leikkiminen helpompaa, kun ei tarvitse samalla työntää vaunuja. Julkisessa liikenteessä kantoliina on myös kätevä, kun ei tarvitse saada vaunuja mahtumaan mukaan. Myös luonnossa liikkumiseen vauvan kantaminen liinassa sopii erinomaisesti, sillä vaikeissakin maastoissa vauva kulkee kätevästi mukana verrattuna vaunuihin.

Miten vauvan kantoliinaa käytetään?

Kantoliinaa voi käyttää jo vastasyntyneellä vauvalla. Silloin on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota ergonomiaan ja erityisesti siihen, että vauvan päällä on hyvä tuki. Se onnistuu kun kantoliinan sidonnassa huomioidaan, että liinan reuna on vedettävissä vauvan pään yli sopivan napakaksi tueksi. Vauvalle ergonominen asento on pyöreäselkäinen asento, jossa jalat ovat kippurassa kyykkyasennossa. Noin kahdeksan viikon ikäisenä vauvan lonkat voivat avautua jo niin sanottuun sammakko asentoon. Tärkeää on sitoa vauva syliin riittävän korkealla. Hyvä muistisääntö on asettaa vauva niin korkealle, että yletät suukottelemaan pienokaistasi.

Kantoliinojen pakkauksissa on yleensä mukana hyvät ja selkeät sidonta ohjeet. Lisää tietoa vauvan kantoliinasta ja erilaisia sidonta ohjeita löydät myös kantoliinayhdistyksen sivuilta osoitteesta www.kantiliinayhdistys.fi