Imetykseen valmistautumisessa on samoja teemoja kuin synnytykseenkin valmistautumisessa. Raskausaikana ajatukset pyörivät usein enemmän synnytyksessä, eikä imetys asiat välttämättä tunnu vielä ajankohtaisilta. Kuitenkin vauvan synnyttyä ajatukset pyörivät ensimmäisen kuukauden pitkälti vauvan ruokkimisessa. Kuten synnytykseen valmistautumisessakin, imetyksen onnistumista edesauttaa imetysluottamus, usko ja luotto siihen, että imetys kyllä tulee sujumaan. Imetysmatkan hankaliin hetkiin auttaa riittävä tieto imetyksestä. Hankalat vaiheet selätetään taidolla hankkia tietoa ja tukea.
Selvitä nämä asiat jo raskausaikana:
- Millaisia tunteita ja ajatuksia imetys herättää? Olenko minä imetys myönteinen?
- Miksi imettää, imetyksen terveyshyödyt itselle ja vauvalle
- Imetyksen turvamerkit eli mistä tiedän, että vauva saa riittävästi maitoa
- Vastasyntyneen vauvan imetys ja imetyksen ensipäivät
- Vauvan hyvä imuote ja hyvät imetysasennot
- Mistä saan itselleni tukea ja apua imetykseen
Apuna sujuvaan imetykseen
Rintapumppu
Rintapumppu on imettäjän must hankinta. Auttaa maidon nostatuksessa ja imetyksen tehostamisessa. Mahdollistaa lisämaitoina annettavat äidin omat maidot. Omaa pumpattua maitoa voi säilöä pakkasessa jopa 6kk. Myöskin rintatiehyt ja rintatulehdus tilanteissa rintapumpusta voi olla suuri apua. Rintapumppuja on olemassa manuaalisia eli ns. käsikäyttöisiä ja sähkökäyttöisiä.
Lue myös: Rintapumppu – Esittelyssä parhaat merkit
Tuttipullo
Jos perhe haluaa tarjota vauvalle tuttipullosta pumpattua äidinmaitoa, on hitaasti virtaavat tuttipullot siihen paras vaihtoehto. Ne mukailevat imetystä, eikä maito tule siitä liian nopeasti vauvalle. Tässä esimerkki tämän kaltaisesta tuttipullosta Osta MAM Easy Start Anti-Colic Tuttipullo 160 ml, Beige | Jollyroom. Vauvaa voi myös hörpyttää esimerkiksi tuttipullon korkista tai antaa pieniä lisämaitoja ruiskulla suuhun.
Maidon kerääjä
Maidon kerääjä on loistava keksintö. Usein imettäessäsi toisesta rinnasta, myös toisesta rinnasta heruu maitoa hukkaan. Asettaessasi maidon kerääjän rinnalle josta et syötä samanaikaisesti kun syötät tai pumppaat, saat samalla kerättyä maidot talteen myös toisesta rinnastasi.
Imetystyyny
Ensimmäiset viikot vauvan kanssa äidin aika kuluu vauvan ruokkimiseen. Omaan ergonomiaan ja hyviin imetysasentoihin kannattaa kiinnittää huomiota välttääksesi niska- ja hartiaseudun vaivoja. Imetystyyny auttaa hyvän imetysasennon löytämiseen.
Lue myös: Paras imetystyyny – TOP 3 imetystyynyt eri hintaluokissa
Imetysliivit
Kannattaa panostaa tukeviin ja käytännöllisiin imetysliiveihin. Imetysliivit voi hankkia jo raskausaikana, jos rintojen koko kasvaa. Hyvät imetysliivit ovat paitsi tukevat, myös helposti avattavat imetystä helpottamaan. Imetysliivejä kannattaa ostaa 2-3 kappaletta, jotta kaikki eivät ole pesussa samaan aikaan.
Imetyspaidat ja imetysmekot
Imetysvaatteet on helppo avata imetyksen ajaksi, huomaamattomasti.
Rintamaitopussit
Näihin kerätty tai pumpattu äidinmaito on helppo pakastaa. Niissä on sivussa mitta-asteikko, joka helpottaa maitomäärien arviointia.
Liivinsuojat
Liivinsuojat auttavat siinä, ettei rintaliivit ja paidat kastu maidon heruessa. Liivinsuojia on saatavilla kertakäyttöisinä ja pestävinä, uudelleen käytettävinä.
Muista myös nämä tärkeät asiat imetyksen alkutaipaleella
- Rentoudu, luota ja pesi vauvan kanssa. Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa, tämä edesauttaa maidon nousemista rintoihin ja teidän kahden tutustumista. Aika saa pysähtyä ja nyt ei ole kiire minnekään.
- Vauvan tiheäimu. Alkuun vauvan pieni vatsa kasvaa vauhdilla. Tästä syystä vauva joutuu usein tilailemaan maitoa lisää seuraaville päiville. Imetyksessä pätee ns. kysynnän ja tarjonnan laki. Niin paljon kun vauva syö tänään, niin paljon äidiltä tulee huomenna maitoa. Tiheän imun päivinä, imetä vauvaa tiheästi. Näin maitomääräsi vastaa seuraavana päivänä vauvan kasvanutta tarvetta.
- Muista itse syödä ja juo riittävästi. Energian tarve kasvaa imetysaikana noin 500 kaloria vuorokaudessa. Vettä olisi hyvä juoda vähintään 2 litraa päivittäin