Matkustaminen raskausaikana ja vauvan kanssa

Matkustaminen raskausaikana ja alle 1- vuotiaan vauvan kanssa ei ole mahdotonta. Se voi olla itseasiassa oikein mukavaa, kunhan huomioit muutamat asiat jo matkaa suunnitellessasi. Korostamme suunnitelmallisuutta tässäkin asiassa. Valmiiksi selvitetyt asiat ja faktat tekevät matkastasi stressittömämmän. Matkustamisesta tekee jouhevampaa ja rentouttavampaa sinulle itsellesi jos mukana on useampi käsipari vauvan hoitamista varten.

Matkustaminen lentäen raskausaikana

Lentäminen raskausaikana on mahdollista, mutta raskauden edetessä lentomatkustamiseen liittyy riskejä, jotka tulee ottaa huomioon. Suurin riski etenkin pitkillä, yli 4 tunnin lennoilla on laskimotukos. Riskiä voit pienentää lentomatkan aikana nauttimalla riittävästi nestettä, jaloittelemalla säännöllisesti ja käyttämällä tukisukkia. Kansainvälisille lennoille ei yleensä pääse enää raskausviikon 28. jälkeen ilman lääkärintodistusta. Todistusta ei kirjoiteta neuvolasta tai terveysasemalta, vaan on se haettava yksityisen lääkäriaseman kautta.

Toinen riski matkustamisessa ja raskaudessa on ennenaikaisen synnytyksen ja raskauskomplikaatioiden riski. Matkustaessasi raskausaikana kannattaa sinun selvittää jo ennen matkaa, että kohde maassa on hyvä terveydenhuolto ja matkavakuutuksesi ovat kunnossa. Jos raskauteesi liittyy riskejä tai ennenaikaisuuden uhkaa, emme suosittele matkustamista raskausaikana. Muista matkustaessasi hyvä käsi- ja ruokahygienia.

Matkustaminen vauvan kanssa

Matkustamista voi olla hyvä välttää ihan välittömästi synnytyksen jälkeen ja vauvan ollessa ihan pieni. Synnytyksen jälkeen äidin suurentunut laskimotukosriski jatkuu vielä parin kuukauden ajan. Riski pienenee mitä pidempi aika synnytyksestä on. Huomion arvoinen asia on myös se, että alle 3kk ikäinen pikkuvauva olisi hyvä altistua mahdollisimman vähän kaikille viruksille. Rokotusohjelma aloitetaan tyypillisesti 2kk iästä alkaen ja siihen asti vauvat ovat äidiltä raskausaikana ja imetyksen myötä saamiensa vasta-aineiden varassa. Terveydenhoitajina emme suosittele lentokentillä, satamassa tai rautatieasemilla oleilua alle 3kk ikäisen vauvan kanssa lainkaan. Isoissa ihmismassoissa vauvan sairastumisriski aina kasvaa.

Turvallisinta on aloittaa vapaa-ajan matkustelu vauvan kanssa vasta 6kk iän jälkeen. Tällöin vauva on ehtinyt saamaan jo hyvän suojan ensimmäisistä rokotteista. On asia erikseen, jos perhe elää esimerkiksi kahden maan välillä, mutta tässä artikkelissa käsittelemme lomamatkustamista, mitä on mahdollista suunnitella perheen kannalta järkevään ajankohtaan.

Huomio nämä ennen matkaa vauvan kanssa:

 • Rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat annettu aikataulussa.
 • MPR-rokotus. Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokotus tulee rokotusohjelmassa 1 vuoden iässä. Sitä kuitenkin suositellaan annettavaksi aikaistetusti alkaen 6kk iästä alkaen, jos lapsi on matkustamassa Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle. Rokotus tulisi ottaa vähintään 2 viikkoa ennen matkaa, jotta vasta-aineita ehtii muodostumaan.
 • Passi. Hanki vauvalle oma passi hyvissä ajoin ennen matkaa.
 • Matkavakuutus ja lähimmät sairaalat kohteessa sairastumisten ja tapaturmien varalle.
 • Aurinkosuojaus. Alle 1-vuotiaan lapsen paras suoja auringolta ovat varjo ja vaatteet. UV-vaatteet ovat loistavia suojaamaan pientä lasta auringolta. Aurinkorasvaa käytetään tarvittaessa. Silloin on järkevintä käyttää apteekin fysiologista aurinkosuojaa.
 • Ruoka ja juoma. Imettäessä maito kulkee kätevästi mukana. Jos käytätte korviketta, on sitä hyvä varata mukaan ainakin matkan ensimmäisille päiville. Samoin kiinteitä valmisruokia kannattaa varata ainakin muutamalle ensimmäiselle matkapäivälle mukaan.
 • Lääkkeet ja kuumemittari. Tarvittaessa otattavia kipu- ja kuumelääkkeitä kannattaa varata vauvalle mukaan matkalle. Maitohappobakteerin käyttö olisi hyvä aloittaa jo ennen matkaa ja jatkaa ainakin matkan ajan.
 • Mukaan taitettavat matkarattaat ja/tai kantoreppu.

Huomioi nämä vauvan kanssa matkalla:

 • Rento ja joustava mieli. Älä suunnittele liian tarkkoja aikatauluja ja varaa siirtymiin riittävästi aikaa.
 • Huolehdi käsihygieniasta. Pese saippualla käsiä usein ja pidä käsidesiä mukana.
 • Vältä hana vettä ja pullo vettä. Huolehdi myös ruokien suhteen hygieniasta, suosi kypsennettyä ruokaa.
 • Pidä vauvalla virikkeitä, tutteja ja pieniä eväitä mukana matkustaessa.
 • Nauti irtiotosta vauvasi kanssa. Kokekaa yhdessä kaikilla aisteillanne ensimmäinen yhteinen lomanne. Nauttikaa kiireettömyydestä ja yhteisestä ajastanne.

Parhaimmillaan matkustus on ihanaa perheen yhteistä aikaa. Huomioimalla turvallisuuden ja reissumukavuutta lisäävät seikat etukäteen, voi perheen pienimmäisen kanssa matkustaminen olla ihanaa ja ikimuistoista.