Vauvan kylvetys

Vauvan kylvetys – Mitä vanhemman tulee tietää vauvan kylvettämisestä?

Vauvan ensimmäinen kylpy on tärkeä tapahtuma ja alkuun se voi olla jännittävääkin. Vanhempien on hyvä tietää muutama tärkeä asia, mitä tulee ottaa huomioon vauvan kylvettämiseen liittyen. Kylvetys on vaipanvaihdon, ruokkimisen ja sylittelyn lisäksi yksi ensimmäisistä vauvanhoitotoimenpiteistä, mitä vanhempien tarvitsee opetella. Vauvan amme ja mahdolliset muut kylvetysvälineet on hyvä hankkia jo valmiiksi ennen vauvan syntymää, koska ensimmäinen kylpyhetki koittaa melko pian syntymän jälkeen.

Tähän artikkeliin olemme koonneet muutaman yleisimmän kysymyksen, mitä vanhemmat usein miettivät ennen vauvan ensimmäistä kylpyä.

Milloin vauva kylvetetään ensimmäisen kerran?

Aivan vastasyntyneellä ei ole vielä ensimmäisten vuorokausiensa aikana kiire kylpyyn, vaan syntymän jälkeen vauvan iholla oleva kina saa alkuun pysyä suojaamassa vauvan ihoa. Vauvan voi kylvettää ensimmäisen kerran syntymän jälkeen sairaalasta kotiutumisen jälkeen, mutta viimeistään ensimmäisen viikon aikana. Napatyngän ei tarvitse olla irronnut ennen ensimmäistä kylpyä, mutta napatyngän juuri on tärkeää kuivata kylvyn jälkeen puhtaalla pumpulipuikolla.

Kuinka usein vauvaa kylvetetään?

Jatkossa vauvaa on hyvä kylvettää kerran tai kaksi viikossa, mutta jos vauvan iho vain kestää, ei tiheämpikään pesu ole haitaksi. Monet vauvat viihtyvät ammeessa ja suorastaan nautiskelevat vedessä oleilusta. Toki on myös vauvoja, joille kylpyhetki ei ole niin mieluinen.

Mitä tulee ottaa huomioon vauvaa kylvettäessä?

Vauvan oma lämmönsäätelyjärjestelmä ei ole vielä kehittynyt, joten on tärkeää, että kylpyhuone on lämmin. Veden lämpötilan tulee olla vauvan kehon lämpöinen, eli noin 37 astetta. Veden lämpötilan mittaamiseen on suositeltavaa käyttää tähän tarkoitukseen sopivaa lämpömittaria. Vauvan kanssa voi käydä myös yhdessä suihkussa, mutta ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana amme voi olla sopivampi pesupaikka vauvalle.

Vauvan amme tulee asettaa tukevalle alustalle. Vanhemman selän säästämiseksi korkealla ja tukevalla tasolla oleva amme olisi ihanteellinen. Tätä varten on olemassa kylpyammeita jalalla, jota käyttäessä ergonomia on huomioitu hyvin. Käytännössä moni kuitenkin joutuu asettamaan ammeen kylpyhuoneen lattialle, jolloin on hyvä joka tapauksessa kiinnittää huomiota mahdollisimman ergonomiseen asentoon.

Pieni vauva ei tarvitse paljoakaan vettä ammeeseen, vaan noin 10cm lämpöistä vettä pohjalle riittää. Vauvan pesemiseen ei käytetä saippuaa, vaan pelkällä vedellä valelu riittää. Pieni tippa vauvan kylpyöljyä kylpyveteen sekoitettuna tekee iholle hyvää, mutta tekee vauvasta hyvin liukkaan pidellä. Öljyä voi sivellä vauvan iholle mielummin kylvyn jälkeen.

Kylvyn aikana vauvaa tuetaan toisella kädellä niin, että pikku kylpijästä on tukeva ote olkavarren alta niin, että ranne tukee koko ajan niskan takaa. Vapaalla kädellä pestään vauvaa päästä alkaen kohti varpaita. Muista ihopoimujen, kainaloiden, korvantaustojen ja kaulan pesu. Vauvan voi myös kääntää selkä ylöspäin niin, että kämmen tukee vauvaa rintakehän alta.

Koko kylpytilanteen tulee olla rauhallinen ja turvallisen tuntuinen vauvalle. Lopuksi pikkuinen kuivataan pehmeällä pyyhkeellä taputellen ja puetaan puhtaisiin vaatteisiin.

Mitä vauvan kylvettämiseen tarvitsee?

Vauvan kylvettämiseen riittää hyvin yksinkertaiset välineet. Kylpyamme ja tietenkin pyyhe ovat riittävät välineet, mutta monet vanhemmat haluavat hankkia kylpytuen vauvan kylvettämistä helpottamaan. Myös kylpyamme jaloilla on yksi hyvä vaihtoehto, jolloin ammeen saa riittävän korkealle, mikä on ergonomian kannalta loistava vaihtoehto. Kylpylelut ovat myös hauska ja vauvan hieman kasvettua tärkeä lisä mukaviin kylpyhetkiin. Myös kylpyöljyä on hyvä hankkia purkki kotiin.

Kylpyamme

Vauvan kylpyamme on hyvä hankkia kotiin jo ennen vauvan syntymää, jotta se on valmiina ensimmäistä kylpyä varten.

Vauvan kylpyamme

Kylpyamme jaloilla

Kylpyamme jaloilla on erittäin hyödyllinen apuvälinen vanhemman ergonomian huomioimiseksi. Kylpyhetki on mukavampi kylvettäjällekin, kun hän voi seistä vauvan tasolla.

Vauvan kylpyamme jaloilla

Kylpytuki

Kylpytuki on hyödyllinen lisä vauvan kylvettämiseen, koska vanhempi saa molemmat kädet vapaaksi vauvan pesua varten. Vanhemman tulee kuitenkin olla koko ajan kosketusetäisyydellä vauvasta ja vahtia pientä kylpijää herkeämättä. Kylpytuki on myös ergonominen vaihtoehto, kun kylvettäjän ei tarvitse kannatella vauvaa pitkiä aikoja.

Kylpytuki

Mukavia kylpyhetkiä!

Loppujen lopuksi vauvan kylvettäminen ei ole kovin vaikeaa tai monimutkaista, kunhan huomioi nämä yllä mainitut tärkeät asiat. Kylpyhetki on kiva hetki vanhemmalle ja vauvalle, jossa tärkeässä roolissa on mukava yhteinen vuorovaikutustilanne. Mukavia kylpyhetkiä!