Paras turvakaukalo lapselle

Paras turvaistuin lapselle – Turvaistuin vertailu

Sopivan turvaistuimen valinta lapselle

Lapsen turvaistuimen on tärkeä hankinta ja ostopäätöstä tehdessä tarvitsee huomioida monia asioita. Turvaistuimen merkittävin ominaisuus on turvallisuus, mutta valintaan vaikuttavat myös mm. hinta, käyttömukavuus ja auton koko ja ominaisuudet. Turvaistuimilla on erilaisia turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia, mutta kaikki Suomessa myytävät turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä eli ne täyttävät Euroopan yhteisössä asetetut minimivaatimukset.

Vertasimme eri valmistajien turvaistuimia ja esittelemme teille nyt suosituimmat, turvallisuus standardit täyttävät istuimet eri painorajoitusten mukaisesti. Turvaistuin vertailussa olemme ottaneet huomioon liikenneturvan suositukset sekä hyvän hintalaatusuhteen. Mukana vertailussa kaksi parasta turvakaukaloa, turvaistunta sekä turvavyöistuinta.

Tässä lista vertailuun otetuista turvaistuimista

Turvakaukalot:

Turvaistuimet:

Turvavyöistuimet:

Turvakaukalo 0-13kg

Britax Römer Primo turvakaukalo

Britax turvakaukalossa on pehmeä päätuki ja tyyny, mikä tukee vauvan asentoa ja mahdollistaa hyvät unet automatkan aikana. Turvakaukalossa on irrotettavat pehmusteet ja verhoilu ja se sopii yhteen Britaxin lastenvaunujen kanssa ilman erillisiä kiinnikkeitä. Kaukalon saa kiinnitettyä autoon kuin autoon joko turvavyöllä tai erikseen myytävän Primo-jalustan avulla. Tämä Britaxin turvakaukalo on kätevä kantaa mukana ja se sisältää aurinkosuojan. Kaukalossa on kätevä kolmiopistekiinnitys. Se painaa painaa 4kg ja sopii 0-13kg painoisille vauvoille.

Cybex Aton 5 turvakaukalo

Testivoittaja turvakaukalo! Tässä Cybex turvakaukalossa on sisäänrakennettu korkeudensäätö sekä korkeussuunnassa säädettävä niskatuki. Kaukalon runko on suunniteltu kestämään törmäysenergiaa ja turvallisuutta lisää myös sivutörmäyssuoja. Vauva kiinnitetään kaukaloon säädettävillä Y-valjailla kolmipistekiinnityksellä. Lisäksi kuomussa on auringolta suojaava UV:suoja. Kaukalo on tarkoitettu käyttää selkä menosuuntaan maksimissaan 13kg painoisille lapsille. Kaukalon painon on 4.8kg ja se asennetaan jalustan avulla.

Turvaistuin 9-25kg

Britax Römer Two-Way turvaistuin

Tämä Britax römer on kääntyvä turvaistuin, jota voi käyttää selkä menosuuntaan tai kasvot menosuuntaan. Kallistussuuntaa voi muuttaa tarpeen mukaan ja istuin toimii pitkään lapsen kasvaessa. Turvaistuimessa on irrotettavat pehmusteet sekä hyvät sivutörmäyssuojat. Britax Römer turvaistuin sopii 9-25kg painoiselle lapselle ja se toimii kätevien viisipistevaljaiden avulla. Näppärä lasten turvaistuin taaperosta leikki-ikään saakka.

Maxi Cosi Axiss Turvaistuin

Tämä Maxi Cosi on niin ikään kääntyvä 360 turvaistuin, joka toimii kätevällä 360 asteen kääntötoiminnolla. Tämän ominaisuuden avulla lapsi on helppo asettaa istuimeen ja pois. Turvaistuimessa on Isofix kiinnitys, mikä takaa turvallisen käytön. Istuinta voi säätää lapsen kasvaessa mittojen mukaan. Pienempi lapsi kulkee selkä menosuuntaan ja kasvaessaan istuimen voi kääntää kasvot menosuuntaan. Turvaistuimessa on runsaat irrotettavat pehmusteet ja mahdollisuus säätää istuma-asentoa.

Turvavyöistuin 15-36kg

Graco Junior Maxi turvavyöistuin

Cracon turvavyöistuin on kätevä ja edullinen perus istuin, jolla isompi lapsi kulkee mukavasti ja turvallisesti. Istuimessa on säädettävä niskatuki ja turvallisuutta lisäävät syvät sivusuojat. Turvavyöistuin kiinnitetään auton kolmipistevyöllä, joten se on kätevä siirtää autosta toiseen.

Cybex Solution M-Fix turvavyöistuin

Cybexin turvavyöistuin on isommalle lapselle suunniteltu, mikä sopii 15-36kg painoiselle lapselle. Cypexissä lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan päin. Patentoitu säädettävä niskatuki suojaa lapsen päätä ja niskaa retkahtamasta eteenpäin ja sivutörmäyssuojat lisäävät turvallisuutta. Istuimeen on sisäänrakennettu ilmankiertojärjestelmä, mikä helpottaa lapsen oloa hellekeleillä. Istuimen voi kiinnittää ISOFIX-kiinnikkeillä tai ilman. Tässä turvavyöistuimessa lapsi istuu jopa 12-vuotiaaksi saakka. Useita eri värivaihtoehtoja.

Lasten turvaistuin laki

Turvaistuin on yksi isoimpia ja tärkeimpiä hankintoja vauva- ja lapsiperheessä. Tieliikennelaki velvoittaa, että lapsen tulee matkustaa autossa turvaistuimessa vähintään siihen asti, kun hän on 135cm pitkä. Suositusten mukaan turvaistuinta on kuitenkin turvallisuussyistä hyvä käyttää kunnes lapsi on 150cm pitkä. Turvallisin paikka matkustaa lapselle on auton takapenkillä. Istuimen suunta tulee olla selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista, mutta vähintään 4-vuotiaaksi saakka. Pienen lapsen pää on painava suhteessa muuhun kehoon, minkä vuoksi selkä menosuuntaan turvaistuin on turvallisin törmäyksen sattuessa.

Oikeanlaisen istuimen käyttämisessä tulee noudattaa ohjeiden mukaisia painorajoituksia. Lapsen kasvaessa tulee sopivan turvaistuimen päivittäminen ajankohtaiseksi. Liikenneturvan turvaistuin suosituksen mukaisesti vauva matkustaa turvakaukalossa, jonka jälkeen siirtyy turvaistuimeen. Isompi lapsi kulkee turvallisesti turvavyöistuimella, joka kiinnitetään auton omilla turvavöillä. Turvaistuimen käyttöikä on noin seitsemän vuotta, ellei valmistaja ole toisin ilmoittanut.

Ei ole välttämättä tarpeellista hankkia juuri kaikkein kalleinta istuinta, vaan edullisemmistakin istuimista löytyy erinomaisia vaihtoehtoja. Lapsen turvallisuus on jokaiselle vanhemmalle ensiarvoisen tärkeä asia, mutta nykypäivän laajoista valikoimista löytyy käyttöominaisuuksiltaan hyviä ja turvallisuuskriteerit täyttäviä vaihtoehtoja kaikissa eri hintaluokissa.