Vauvalle lukeminen

Tue vauvan kehitystä lukemalla – Parhaat ensikirjavinkit vauvalle

Lapselle lukeminen on todella tärkeää ja jo pienelle vauvalle kannattaa alkaa lukemaan. Vaikka tuntuisi, että pieni vauva ei vielä ymmärtäisikään lukemaasi, kehittää lukeminen kuitenkin vauvan puheen ja kielen kehitystä. Lukeminen rikastuttaa sanavarastoa ja samaan aikaan tarjoaa ihanan hetken vanhemman sylissä.

Vauvan näköaistin kehittyessä vauva alkaa myös kastella värikkäitä ja ensikirjoille tyypillisiä suuria kuvia. Pehmokirjoja taas on hauska tunnustella ja rapistella. Yhteinen tuokio tarinan äärellä on ihana hetki vauvalle sekä vanhemmalle ja sopii hyvin esimerkiksi joka päiväiseksi iltarutiiniksi rauhoittamaan vauvaa. Lukuhetket vauvan kanssa ovat tärkeä osa vanhemman ja vauvan välistä vuorovaikutusta.

Tässä artikkelissa on esimerkkejä ihanista ensikirjoista, joista osa on vahvoja pahvisivuisia kirjoja ja osa pehmokirjoja vauvan omiin lukuhetkiin. Aloita kehittävä lukuharrastus ihanien ensikirjojen parissa.

Artikkelissa vinkatut kirjat löydät seuraavista linkeistä:

Parhaat ensikirjat

Ensimmäinen tunnekirjani

Ensikirja vauvalle

Tämä värikäs kirja on hyvin monipuolinen ja sopii erinomaisesti vauvan ensikirjaksi, mutta on mielenkiintoinen ja kehittävä myös taaperolle. Suurikokoisessa pahvisivuisessa kirjassa tunnistetaan, nimetään ja opitaan ymmärtämään erilaisia tunnetiloja. Kirja stimuloi vauvan näköaistia ja kartuttaa sanavarastoa samalla kun opetelaan yhdessä tunnetaitoja. Vietä ihania hetkiä vauvan kanssa tämän mielenkiintoisen ja hyödyllisen kuvakirjan äärellä.

Muumivauva: Sanahaitari

Vauvan ensikirja

Ihastuttava lasten kuvakirja joka tutustuttaa pienen vauvan Muumien ihmeelliseen maailmaan. Sanahaitari on vauvan ikioma ensikirja, jonka muumikuvien värit ja selkeät kuvat ovat optimaaliset vauvan näkökyvyn kannalta. Haitarinmallisen pahvikirjan voi asettaa vauvan eteen lattialle, jolloin vauva voi tutustua kirjaan itsenäisestikin ja viihtyä Muumien parissa. Kirjassa on alkuperäisten Muumikuvien lisäksi helppoja sanoja, joita vanhempi voi lukea vauvalle. Ihana ensikirja, jonka parissa vauva viihtyy ja oppii jopa ensimmäiset sanansa.

Etsi ja löydä maatilalta

Vauvan kirja

Tässä suloisessa maatilalle sijoittuvasta eläinkirjassa tipu etsii emoaan. Kirja on pahvisivuinen ja se sisältää pehmoisia luukkuja, joiden alta voitte etsiä yhdessä kanaemoa. Mitähän muita eläimiä luukkujen alta mahtaa löytyäkään? Ihana kuvakirja pienelle lapselle, sillä kukapa lapsi ei olisi kiinnostunut eläimistä?

Vauvan ensikirja

Parhaat pehmokirjat vauvalle

Muumi Viidakko kaksipuolinen kangaskirja

Kangaskirja vauvalle

Suloinen Muumiaiheinen seikkailukirja upeilla Muumikuvituksilla. Tämä pehmokirja sopii hyvin vauvan ensikirjaksi, sillä värikkäiden kuvien ihailun lisäksi pehmoista kirjaa on hauska hypistellä ja rapistella. Kangaskirja on haitarin muotinen, joten sen voi asettaa vauvan eteen hänen touhuillessa lattialle. Kuvitus on haitarin molemmin puolin, joten ihmeteltävää riittää. Ihana pehmoinen kangaskirja vauvalle!

Tiny Love Meados Days Aktivikteettikirja Where Do I Travel

Aktiviteettikirja vauvalle

Pehmeä ensikirja vauvalle, jonka saa kätevästi kiinnitettyä esimerkiksi vauvanvaunuihin. Tämä värikäs kangaskirja rapisee houkuttelevasti ja sisältää peilin, purulelun, töötin ja kurkistusluukkuja. Kirja aktivoi vauvaa erilaisilla toiminnoillaan ja hauskoilla kuvillaan. Näppärä ensikirja vauvan iloksi.

Harry the Lion pehmokirja

Pehmokirja vauvalle

Harry leijona seikkailee kankaisessa aktiviteettikirjassa, joka innostaa vauvaa tutkimaan ja koskettelemaan kirjaa. Tässä vauvan kangaskirjassa on mielenkiintoisia värejä, kuvioita ja materiaaleja, jotka stimuloivat vauvan aisteja. Kirja toimii erinomaisena viihdykkeenä vauvalle lattialla tai voit lukea ja ihmetellä sitä yhdessä vauvan kanssa. Hauska pehmoinen kuvakirja vauvalle.

Lukeminen on tärkeää vuorovaikutuksen kannalta

Moni vanhempi miettii, milloin vauvalle kannattaa alkaa lukemaan. Lukemisen voi aloittaa jo aivan pienelle vauvalle, sillä vauvan kuulo on tarkka ja mikä olisikaan ihanampaa vauvalle, kuin kuunnella vanhemman levollista ääntä. Vauva tunnistaa pian tutun äidinkielensä, mitä on tottunut kuulemaan jo sikiöaikana äidin vatsassa. Iän myötä hän tunnistaa myös sanoja ja lopulta ymmärtää tarinoita. Vauvalle lukeminen on loistava tapa tukea puheen ja kielen kehitystä. Lapsi oppii puhumaan nimenomaan vuorovaikutuksessa vanhemman kanssa.

Lapselle lukemisesta on paljon hyötyä. Lukeminen ennustaa parempaa koulumenestystä ja lapsi jolle on luettu paljon, lukee todennäköisesti aikuisena myös itse enemmän. Lukeminen rikastuttaa jo pienen lapsen mielikuvitusta ja auttaa erilaisten tunteiden säätelyssä. Ennen kaikkea tänä digiaikana, kun vanhemmat ovat kiireisiä ja kulkevat usein kännykkä kädessään, nousee lukuhetki vauvan kanssa ensiarvoisen tärkeäksi. Vauvalle lukiessa vanhempi on sata prosenttisesti läsnä, vauva saa läheisyyttä, sekä hauskan, mielenkiintoisen tai välillä jopa jännittävän hetken yhdessä.

Iltasatu rutiiniksi jo vauvana

Iltasatu on perinteinen tapa lukea vauvalle ja tavan voi ottaa iltarutiiniksi jo pienelle vauvalle. Tutun ja turvallisen tuntuinen satuhetki ennen nukkumaan menoa kertoo pienokaiselle, että pian on aika käydä nukkumaan. Hieman isompana lapsi innostuu kirjoista ja iltasadun lukeminen vanhemman kanssa on yksi päivän tärkeimmistä hetkistä. Sen lisäksi, että iltasatu on merkki nukkumaan menon lähestymisestä, se auttaa rauhoittamaan lasta. Lukemisen myötä nukahtaminen on helpompaa ja nopeampaa ja unenlaatu parempaa. Ihanan iltasatuhetken myötä lapsi voi taatusti mennä hyvillä mielin nukkumaan.