Ensimmäistä lastaan odottaessa voi tuntua mahdottomalta tietää mitä kaikkea tuleva vauva tarvitsee ja moni vanhempi miettii, mitkä ovat välttämättömiä hankintoja ja mitkä niin sanotusti turhakkeita. Vauvamarkkinoilla on tarjontaa valtavasti, mikä ei helpota tilannetta yhtään.
Tässä artikkelissa kerromme mitä on hyvä hankkia raskausaikana ja mitkä voi jättää tarpeen mukaan hankittavaksi vauvan synnyttyä. Artikkelin lopusta löydät parhaat vinkit siihen, mitä pakata mukaan sairaalakassiin.
1. Turvakaukalo
Turvakaukalo on välttämätön hankinta, jos vauvan haluaa kuljettaa sairaalasta kotiin autolla tai taksilla. Turvakaukalossa vauva mahtuu kulkemaan automatkoilla noin vuoden ikään asti. Turvakaukalo on tarkoitettu vain automatkoille, eikä se ole ergonominen istuin vauvalle kotioloissa. Turvakaukalossa istumistakin olisi hyvä tauottaa pienen vauvan kanssa matkustaessa joka tunti. Huolehdi turvakaukalon oikea kiinnitys autoon valmistajan ohjeen mukaan. Lastentarvikeliikkeet auttavat mielellään näissä asioissa.
Paras turvakaukalo 2022 – Vertailussa 5 parasta (lennukka.fi)
2. Ensisänky
Jo heti synnyttyään vauva tarvitsee nukkumapaikan. Toki jos haluaa alusta asti nukuttaa vauvaa pelkästään perhepedissä, ei vauvansänkyä välttämättä tarvita. Pitkäaikainen ja näin ollen käytännöllinen sänky vauvalle on pinnasänky, jonka pohjaa saa laskettua ja nostettua. Vastasyntyneen kanssa korkeammalle nostettu pohja on ergonomisempi vanhemmalle vauvaa hoitaessa. Vauvan kasvaessa ja oppiessa liikkumaan, on korkea sänky turvallisuusriski. Moni laittaa pinnasängyn ikään kuin sivuvaunuksi vanhempien sängyn viereen. Näin vauvaa on helppo siirtää viereen ja omaan sänkyyn.
Paras turvakaukalo 2022 – Vertailussa 5 parasta (lennukka.fi)
Ensisänkynä toimii hyvin esimerkiksi Vaavi sänky. Siinä on pyörät alla, mikä helpottaa sängyn liikuttelua. Vauva viihtyy pienessä kohdunomaisessa tilassa, sillä se on hänelle tuttua sikiöajalta. Vauvalla on turvallisempi olo alkuun pienemmässä sängyssä. Toki sängyn lisäksi hankintalistalle tulevat myös patja ja patjansuojus pinnasänkyyn, sekä vauvan peitto. Tyynyä vauva ei tarvitse.
3. Vaatteet
Vauvalle kannattaa ostaa valmiiksi mukavia, pehmeitä ja helposti puettavia vaatteita. Kietaisumalliset bodyt helpottavat vastasyntyneen pukemista. Moni miettii sopivaa määrää vaatteille. Vauva kasvaa nopeasti ja vaatteet jäävät pieneksi sen myötä. Toisaalta vaatteita voi joutua vaihtamaan useamman kerran päivässä vauvalle muun muassa pulauttelun tai vaipan ohivuodon vuoksi. Vaatekertoja eli body, housut ja sukat olisi hyvä olla, joka koossa 6-10 kappaletta. Vaatteiden määrä riippuu perheen pyykinhuolto tahdista.
Mekot ovat kauniita, mutteivat kovin käytännöllisiä sylivauvalle. Jos mietit jo vauvalle ristiäisiin kauniimpaa vaatetta, niin usein noin 2kk iässä, jolloin ristiäisiä tai nimiäisiä vietetään, vauvalla on käytössä koko 56–62 cm. Myös ulkovaatteita on hyvä olla vuodenaikaan sopien. Pieni vauva ei vielä liiku ja siksi ei haittaa, vaikka ulkovaatteet olisivat hieman reilumpaa kokoa. Myös kaukalopussit ja vaunupussit ovat kätevä ja lämmin vaihtoehto. Niiden alla kannattaa suosia hengittäviä villavaatteita. Muista, että suurin osa vauvan lämmöstä karkaa päästä. Tästä syystä etenkin talvivauvoilla pidetään ohuita myssyjä myös sisällä.
4. Vaunut
Sopivia vauvanvaunuja hankkiessa kannattaa suosia pitkäaikaisia yhdistelmävaunuja, jotka kasvavat lapsen mukana. Niihin kannattaa panostaa, sillä ne ovat useimmilla käytössä 3–4 vuoden ikään saakka. Ensimmäiset 4-6kk vauva matkustaa vaunukopassa. Vaunujen on hyvä olla tuulta suojaavat. Kahvallinen kantokoppa helpottaa vauvan siirtämistä.
Noin puolenvuoden iässä viimeistään vauva siirtyy istumaan ratasosaan. Ratasosan on hyvä olla sellainen, jonka selkänoja säätyy useampaan eri kulmaan. Näin vauva voi nukkua rattaissa ja istuskella heräillä ollessaan. On hyvä, jos ratasosan voi säätää selkä meno- ja tulosuuntaan. Mieti myös tulevatko vaunut kaupunki vai maaseutu käyttöön. Isot kiinteät renkaat sopivat maalle ja kääntyvät etupyörät kaupunki käyttöön.
Parhaat lastenvaunut – Valitse näistä sopivin vauvallesi (lennukka.fi)
5. Hoitotarvikkeita
Osa tärkeistä hoitotarvikkeista on tarpeellista hankkia jo ennen vauvan syntymää, sillä niitä vauva tarvitsee heti kotiuduttuaan. Tässä lista hyödyllisistä tarvikkeista.
Vauvan hoitotarvikkeet, jotka on hyvä hankkia jo ennen vauvan syntymää:
- Vaipat. Koon 1 vaippoja kannattaa ostaa 1-2 pakettia. Pian vauva siirtyy vaippakokoon 2.
- Vanulappuja kasvojen ja taipeiden puhdistukseen
- Vanupuikkoja ja Septidinia vauvan navan hoitoon
- Kosteuspyyhkeitä, ne ovat käteviä liikenteessä.
- Pari tuttia ja tuttipulloa, sekä purkki korviketta varmuuden vuoksi.
- Pepun pesupyyhkeitä
- Hoitoalusta vauvan hoitotoimia varten
- Harsoja
- Pyyhe
- Kynsisakset
- Vauvaharja
- Vauvaöljyä. Se on monikäyttöinen tuote. Vauva ei tarvitse muita puhdistusaineita eikä voiteita.
- Öljyä voi käyttää kylpyveteen ja hieroa vauvan iholle kylvyn jälkeen.
- Liivinsuojia ja nännivoidetta
6. Muita hankintoja
Tähän on listattu vielä hankintoja, jotka voi käydä valitsemassa odotusaikana ja sitten tarvittaessa esimerkiksi puoliso voi käydä ne ostamassa vauvan synnyttyä. Osa perheistä hankkii nämä jo odotusaikana
Vauvan hoitotarvikkeet, joiden hankinta voi odottaa vauvan syntymää ja hankkia tarpeen mukaan:
- Rintapumppu. Moni äiti tarvitsee rintapumppua vauvan synnyttyä. Sairaalassa voi testata sopiiko itselle paremmin sähkökäyttöinen vai manuaalinen rintapumppu.
- Imetystyyny
- Imetysliivit ja imetyspaitoja
- Kantoreppu tai kantoliina
- Sitteri
- Hoitolaukku
Nämä kannattaa pakata mukaan sairaalakassiin.
Vauvaa pidetään sairaalassa paljon ihokontaktissa yllään pelkästään vaippa. Tämä edistää maidon nousua, sekä vaikuttaa myönteisesti kiintymyssuhteen luomiseen ja on ennen kaikkea vauvalle turvallinen paikka tutustua maailmaan. Sairaalassa voi ja kannattaa käyttää sairaalan vaatteita mikäli niille tulee tarvetta. Vauvan hoitotarvikkeet saatte myös sairaalasta sairaalassa olo ajalle.
Sairaalakassiin kannattaa pakata äidille mukavat vaatteet kotiutumista varten. Äitiysvaatteet sopivat tähän tarkoitukseen hyvin ja muista myös imetysliivit. Pakkaa mukaan myös vauvalle kotiutumisvaatteet pienessä koossa (50–56 cm) ja säähän sopivat ulkovaatteet. Halutessasi voit pakata vauvalle mukaan ensilelun. Jos olet hankkinut hoitolaukun, toimii se hyvin sairaalakassina.
Äidin on hyvä pakata mukaan myös omat hygieniatarvikkeet ja lääkkeet, jos niitä on käytössä. Synnyttänyt äiti ansaitsee hemmottelua ja sitä varten sairaalakassiin kannattaa pakata mukaan herkkuja. Muista pakata mukaan myös puhelin, laturi, neuvolakortti ja Toiveita ja ajatuksia tulevaan synnytykseen -lomake.