Vauvan tarvikkeet – Lista tarpeellisista hankinnoista vauvalle

Vauvan tarvikkeet ovat tarpeellisia, mutta myös niin ihania hankintoja. Tässä ideoita ja vinkkejä vauvan tarvike ostoksiin. Helpoiten parhaat vauvan tarvikkeet löydät netistä. Koska tarjolla on paljon erilaisia tavaroita, voi olla vaikea arvioida mitä kaikkea pienokainen todella tarvitsee. Ostopäätöksiä helpottaaksemme listasimme tärkeimmät tarvikkeet, mitkä on hyvä hankkia jo ennen vauvan syntymää. Lisäksi esittelemme muita hankintoja, mitkä ovat ehdottomasti hyvänä apuna vauva-arjessa, mutta niiden hankkimisella ei ole kiire.

Tärkeimmät vauvan tarvikkeet ennen syntymää

Läheskään kaikkia vauvan tarvikkeita ei tarvitse hankkia ennen vauvan syntymää, mutta osa on hyvä olla valmiina odottamassa pienokaista. Hankintojen tekemistä helpottamaan teimme listan kaikkein tärkeimmistä vauvan tarvikkeista, jotka on hyvä hankkia jo ennen vauvan syntymää.

Vaipanvaihtotarvikkeet

Varmaa on, että vaippojen vaihto alkaa heti kun vauva syntyy. Erilaisia vaippoja ja vaipanvaihtotarvikkeita on paljon ja on maku asia, mitä kaikkea haluaa käyttää. Valita voi kertakäyttö- ja kestovaippojen välillä tai yhtä hyvin voi käyttää molempia tilanteesta riippuen. Vaippojen lisäksi on olemassa erilaisia vaipanvaihtoalustoja ja hoitopöytiä sekä matkaversiot hoitolaukkuun pakattavaksi.

Vaunut

Yksi kaikkein mielenkiintoisin ja ihanin hankinta vauvalle on vauvan vaunut. Useimmat suosivat yhdistelmävaunuja, jotka muuntuvat vaunuista rattaiksi lapsen kasvaessa. Vaunut ovat myös kallein hankinta pienelle perheen jäsenelle, joten sopivien valitsemiseen kannattaa panostaa. Vaunujen tulee olla käytännölliset, mutta toki miellyttää myös silmää.

Parhaat lastenvaunut – Valitse sopivin vauvallesi

Vauvan kylpyamme

Vauvaa tarvitsee kylvettää jo ensimmäisten päivien aikana, joten kylpyamme en hyvä ostaa kotiin jo valmiiksi. Ammeen lisäksi tarvitaan lämpömittari sopivan lämpöisen veden mittaamiseksi. Vauva tulee kylvettää ruumiinlämpöisessä, noin 37 asteessa. Pelkkä vesi riittää, mutta halutessaan veteen voi lisätä muutaman tipan vauvaöljyä. Kylpemistä helpottamaan voi halutessaan hankkia myös kylpytuen, missä vauva viihtyy pitkiäkin aikoja.

Vauvan kylvetys – Mitä vanhemman tulee tietää vauvan kylvettämisestä?

Pinnasänky

Yksi tarpeellinen hankinta on vauvan pinnasänky. Riippuu paljon vauvasta ja perheestä tarvitseeko vauva pinnasänkyä heti, mutta monet haluavat hankkia sen jo valmiiksi kotiin pienokaista odottamaan. Vastasyntynyt vauva voi nukkua myös vanhempien vieressä tai vaikkapa äitiyspakkauksen pahvilaatikossa, mikä on tarkoitettu vauvan ensisängyksi. Jotkut vauvat nukkuvat kuitenkin makoisasti omassa pinnasängyssään heti alusta alkaen.

Vauvan pinnasänky – Ihanat sängyt esittelyssä

Pinnasängyn lisäksi sänkyyn tarvitsee vauvan peiton ja petivaatteita. Pussilakanoita löytyy suloisissa kuoseissa. Yksi vaihtoehto on hankkia unipussi, jossa pikkuisella on turvallinen olo nukkua. Pieni vauva ei tarvitse tyynyä, vaan vasta yhden vuoden tienoilla matalan tyynyt hankkiminen on ajankohtaista.

Harsot

Vauvan harsot ovat ehdottomasti tärkeä hankinta jo ennen vauvan syntymää. Harsoista on korvaamattoman tärkeä apu monessa tilanteessa ja niitä on hyvä olla aina käden ulottuvilla. Harsoilla voi esimerkiksi pyyhkiä vauvan pulauttelut ja pyyhkiä suun imetyksen tai pulloruokinnan jälkeen. Se on myös kätevä suoja vauvan alle lattialle laittaessa tai verhoksi nukkuvan vauvan vaunuihin. Käyttötarkoituksia on lukuisia! Vauvan harsoja löytyy mitä ihanammissa väreissä ja kuoseissa.

Tuttipullot

Lapselle parasta ravintoa on äidin maito. Kaikki ei kuitenkaan aina suju suunnitelmien mukaan ja imetyksessä voi etenkin alkuun esiintyä haasteita. Jos täysimetys ei heti onnistu, voi olla tarpeellista ruokkia vauvaa tuttipullon avulla. Tuttipullo valikoimat ovat valtavat ja joskus vauvalle ei kelpaa kuin tietynlainen pullo. Paras tuttipullo vastasyntyneelle on usein yksinkertainen perusmalli. Tuttipulloja ei kannata hankkia montaa ennen vauvan syntymää, sillä täysimetyksellä kasvava vauva ei välttämättä tarvitse tuttipulloja lainkaan. Yksi pullo voi olla kuitenkin hyvä idea ostaa vähintäänkin yllättävien tilanteiden varalta. Tarpeen mukaan tuttipulloja voi hankkia myöhemminkin.

Turvakaukalo

Yksi tärkeä hankinta vauvalle on turvakaukalo. Tieliikennelain mukaan vauvan tulee matkustaa autossa asianmukaisessa turvakaukalossa. Tämä on yksi isoimpia hankintoja vaunujen ja pinnasängyn lisäksi.

Paras turvaistuin lapselle – Turvaistuin vertailu

Vaatteet

Vauva tarvitsee tietysti myös vaatteita. Bodyt ja potkuhousut ovat kätevimpiä asuja pienelle vauvalle. Vastasyntyneen tavallisin vaatekoko on 50cm kokoiset vaatteet, mutta suurikokoisempi vauva saattaa tarvita heti alkuun 56cm vaatteita tai pieni vauva jopa 44cm kokoisia. Alkuun on hyvä hankkia ainakin kolme kappaletta jokaista vaatetta yhdessä koossa. Yksi päälle, yksi vaihtovaatteeksi ja yksi pyykkiin. Tarpeellista on myös hankkia vuodenajan mukaiset ulkovaatteet.

Kauniit vauvan vaatteet – Vinkkejä hankintaan

Muita hyödyllisiä vauvan tarvikkeita

Vastasyntynyt vauva ei paljoa tarvitse, vaan tärkeintä on vanhempien syli ja maito. On kuitenkin olemassa paljon hyödyllisiä tarvikkeita helpottamaan vauva arkea. Tässä on lista erilaisista vauvan tarvikkeista, mitkä ovat tarpeellisia, mutta niiden hankinnalla ei ole mikään kiire.

Tarvikkeita imetykseen

Parhaimmillaan imetys sujuu heti alusta alkaen hienosti, eikä mitään lisävarusteita välttämättä tarvitse missään vaiheessa imetystä. Kaikki ei kuitenkaan aina mene suunnitelmien mukaan ja imetystä tukemaan on olemassa erilaisia tavaroita. Esimerkiksi imetystyyny on hyvä hankinta helpottamaan ergonomisen imetysasennon löytymistä ja rintapumppua voi tarvita, jos haluaa pumpata maitoa talteen myöhempää käyttöä varten.

Paras imetystyyny – Top 3 imetystyynyt vertailussa

Rintapummu – Esittelyssä parhaat ja suosituimmat merkit

Syöttötuoli

Syöttötuolin hankinnalla ei ole kiire, mutta se on ehdottomasti tarpeellinen myöhemmin. Kun vauva oppii istumaan istuma-asennossa, on syöttötuolin hankinta ajankohtaista. Jokainen kehittyy yksilöllisesti, mutta usein vauva on valmis istumaan noin puolen vuoden iässä. Silloin viimeistään hän alkaa syömään myös kiinteitä ruokia, jolloin syöttötuoli on tarpeellinen.

Itkuhälytin

Itkuhälytintä tarvitaan, jotta vanhemmat kuulevat vauvan heräilyn ääniä hänen nukkuessa esimerkiksi ulkona. Tarjolla on paljon erilaisia malleja, edullisimmista kuulee vauvan ääneen ja hienoimmissa malleissa voi seurata jopa vauvan unta videokuvan välityksellä.

Paras itkuhälytin- Vertailussa TOP 5 itkuhälytinmerkit

Babysitter

Monet hankkivat vauvalle babysitterin, johon vauvan voi asettaa puoli-istuvaan asentoon. Tällöin vanhemmat voivat saada hetkeksi kädet vapaiksi. Sittereitä on eri mallisia, mutta useimmille ominaista on joustavuus, jolloin vauva voi heiluessaan keinuttaa itseään. Babysitteri on todella hyödyllinen tarvike vauva-arkea helpottamaan.

Babysitteri vauvalle – valitse näistä paras vauvallesi

Kantoliina

Vauva viihtyy parhaiten vanhemman sylissä, missä he tuntevat olonsa turvalliseksi. Joskus kuitenkin vanhempi tarvitsee vapaat kädet esimerkiksi kotiaskareiden tekemiseen, mutta koskaan ei ole takeita sopiiko se vauvalle. Kantoliina on kätevä apu näihin tilanteisiin. Vauva saa olla vanhemman lähellä ja keinahdella mukavasti liikkeen mukana. Vanhempi saa pitää pienokaista lähellään, mutta pystyy samalla tekemään muutakin. Vauva saattaa jopa nukahtaa ihanaan sylin lämpöön.

Käytännöllinen ja ergonominen kantoliina – Vertailussa parhaat kantoliinat vauvalle

Leikkimatto

Ensimmäisten viikkojen jälkeen vauvaa alkaa kiinnostaa ympäristö enemmän ja enemmän ja lelut alkavat houkuttaa. Leikkimatto on kiinnostava ja kätevä puuha lapselle. Mikä olisi mukavampaan kuin köllötellä leikkimatolla katsellen ja tavoitellen värikkäitä leluja.

Leikkimatto vauvalle – Vertaile ihania leikkimattoja

Vauvan lelut

Vauvan kasvaessa erilaiset lelut ja puuhat kiinnostavat. Värikkäät, erilaisia ääniä pitävät äänet ovat usein vauvojen suosikkeja.