Vauvan syöttötuoli

Vauvan syöttötuoli – Mitä ominaisuuksia syöttötuolissa tarvitsee olla?

Jo hyvin varhaisesta vaiheesta alkaen perheen uusin jäsen kannattaa totuttaa mukaan perheen yhteisiin ruokahetkiin. Aluksi vauva tarkkailee tilannetta ehkä vanhemman sylistä, mutta noin puolen vuoden iässä vauvan alkaa olla aika siirtyä omaan syöttötuoliin. Vauvan syöttötuoli on yksi välttämättömistä hankinnoista vauvaperheessä ja se on käytössä mallista riippuen hyvinkin pitkään. Erilaisia vauvan syöttötuoleja on saatavilla vaikka minkälaisia!

Tähän artikkeliin olemme koonneet parhaat vauvan syöttötuolit, joissa kaikissa on erilaisia ominaisuuksia. Valitse näistä sopiva malli perheesi tarpeisiin.

Esittelyssä mukana olevat syöttötuolit:

Lapsen kasvun myötä muuntuva syöttötuoli

Syöttötuoliksi voi valita nimenomaan vauvalle tarkoitetun syöttötuolin, mutta on olemassa myös vauvan iän ja kehityksen mukaan muuntuvia syöttötuoleja. Ensin vauva istuu turvallisesti pehmustetussa penkissään, mutta myöhemmin sama istuin toimii lastentuolina. Taapero- ja leikki-ikäinen lapsi ei välttämättä tarvitse enää etukaarta pitämään lasta paikallaan, mutta hän tarvitsee kuitenkin korkeamman istuimen yltääkseen ruokailemaan ergonomisesti pöydän ääressä.

JLY Heaven Syöttötuoli

Tämä puinen syöttötuoli on käytännöllinen malli, joka muuntautuu vauvan iän myötä syöttötuolista lastentuoliksi. Se on käytössä pitkäikäinen, sillä lapsi voi käyttää tuolia vauvasta jopa viisi vuotiaaksi asti. Vauvan voi kiinnittää tuoliin turvallisesti mukana tulevien irrotettavien kolmipistevaljaiden avulla. Tämä tarjottimella varustettu syöttötuoli on erinomainen vauvan ensimmäisiin ruokailuihin, sillä aterian voi asettaa tarjottimelle helposti saataville. Irrotettava tarjotin on helppo pestä, sillä pienet ja vähä isommatkin sotkut ovat olennainen osa vauvan syömisen opettelua.

Lapsen kasvaessa myös istuinkorkeutta voi säätää neljään eri asentoon ja jalkoja on mahdollisuus lyhentää. Tämä lapsen syöttötuoli on valmistettu kestävästä puusta. Tyylikäs musta syöttötuoli, joka muuntautuu käytännöllisesti lapsen kasvaessa.

Musta syöttötuoli

Perinteinen syöttötuoli

Erilaisin ominaisuuksin varustettuja syöttötuoleja on paljon, mutta perinteinen puinen syöttötuoli on edelleen monelle perheelle mieluisin vaihtoehto. Puinen syöttötuoli on kaunis elementti sisustukseen kuin sisustukseen ja se on käytössä tukeva ja turvallinen. Nyt esittelemme kaksi erilaista, mutta yhtälailla perinteisen mallista syöttötuolia.

Troll Syöttötuoli Marita

Tämä perinteinen syöttötuoli on laadukkaasta koivusta valmistettu yksinkertaisen tyylikäs malli. Vauva istuu tuolissa turvallisesti turvakaaren sekä mukana tulevan turvaremmin avulla. Tuolin saa asetettua lähelle pöytää, jossa vauva voi ruokailla yhdessä muun perheen kanssa. Saatavana myös harmaana.

Perinteinen syöttötuoli

Kinderkraft Enock Syöttötuoli

Tämä Kinderkraft merkkinen syöttötuoli on puusta valmistettu istuin, joka muuntautuu lapsen kasvun myötä. Sen käyttöikä on jopa vauvasta 10-vuotiaalle lapselle asti. Pieni vauva istuu syöttötuolissa turvallisesti kolmipistevaljaiden avulla ja tukeva tarjotin toimii myös esteenä, ettei pikkuinen pääse putoamaan tuolista. Myöhemmin valjaat ja tarjottimen voi irrottaa ja lapsi mahtuu istumaan tuolissa vielä pitkään. Istuinosan sekä irrotettavan jalkatuen voi myöskin säätää lapsen pituuden mukaisesti ja tuoli menee sellaisenaan vaikka koulupöydän tuolina tai lisäjakkarana keittiön pöydän ääressä.

Syöttötuoli on kevyt ja siten helposti säädettävissä sekä se on helppo pyyhkiä väistämättä esiintyvistä ruokasotkuista. Tämä Kinderkraft merkkinen syöttötuoli on hyvin samanlainen kuin perinteinen Tripp Trapp syöttötuoli, mikä on suosittu malli juurikin sen pitkäikäisyyden ja muuntautumiskykynsä ansiosta. Saatavilla monessa eri värissä.

Syöttötuoli perinteinen

Kokoon taitettava syöttötuoli

Kaikki eivät halua vauvan syöttötuolin nököttävän keittiössä kaiken aikaa. Etenkin jos kodin keittiö on pienikokoinen, eikä sopivaa tilaa syöttötuolille ole, on kokoon taitettava syöttötuoli hyvä vaihtoehto. Se on hyvä valinta syöttötuoliksi myös silloin, jos käyttö ei ole joka päiväistä, kuten esimerkiksi mökillä tai isovanhempien luona. Kun vauva ei ole talossa, voi kokoon taitettavan syöttötuolin taittaa näppärästi ja siirtää varastoon odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

Hauck Sit on Fold Syöttötuoli

Tämä Hauck merkkinen taittuva syöttötuoli on monipuolinen ja näppärä vaihtoehto vauvan syöttötuoliksi. Istuinosa on pehmeä ja selkänojaa saa kallistettua taaksepäin. Vauva kiinnitetään istuimeen turvallisesti viisipistevaljaiden avulla. Syöttötuolin mukana tulee irrotettava ja helposti puhdistettava tarjotin sisältäen paikan mukille, mikä on erinomainen varuste keittiön siisteyttä ajatellen. Jaloille on hyödyllinen tuki ja kaiken huipuksi istuimen alla on tilava tavarakori vaikkapa leluja varten.

Kokoon taitettava syöttötuoli

Pöytään kiinnitettävä syöttötuoli

Kotiin on ehkäpä hyvä hankkia tukeva jalallinen syöttötuoli, mutta pöytään kiinnitettävä syöttötuoli on kätevä hankinta paikkoihin, joissa vauva ruokailee vain silloin tällöin. Esimerkiksi mökille tai isovanhempien luokse pöytään kiinnitettävä syöttötuoli on todella kätevä vaihtoehto. Sen saa kätevästi kiinnitettyä haluamaansa paikkaan ja se vie vain vähän säilytystilaa.

2Me Syöttöistuin

Tässä esimerkkimallissa syöttötuoli kiinnitetään turvallisesti pöytälevyyn kiinni. Penkissä on korkea selkänoja, mikä tukee hyvin vauvan istuma asentoa. Näppärä vaihtoehto esimerkiksi vauvan kakkos syöttötuoliksi!

Pytään kiinnitettävä syöttötuoli

Miten valita sopiva syöttötuoli vauvalle?

Paras syöttötuoli vauvalle on sellainen, mikä vastaa perheesi tarpeita. Minkälainen tuoli kotinne ruokailutilaan mahtuu, vai tarvitseeko syöttötuolin kenties mökille tai johonkin muuhun paikkaan, missä vierailette säännöllisesti? Jos syöttötuoli on tarkoitus siirtää välillä varastotilaan, on kokoon taittuva syöttötuoli hyvä vaihtoehto tai mahdollisesti jopa pöytään kiinnitettävä syöttötuoli.

Jos tuoli taas pysyy paikallaan mahdollisesti jopa monta vuotta, on ulkonäkö tietenkin tärkeä tekijä. Toiset tykkäävät perinteisistä syöttötuoleista ja toiset hieman modernimmista. Yksi merkittävin tekijä syöttötuolin hankintaa suunnitellessa on se, haluaako hankkia syöttötuolin nimenomaan vauva-aikaa varten, vai haluaako lapsen kasvun myötä muokattavan mallin josta on iloa monen vuoden ajan. Toiset haluavat tuolin, jonka voi asettaa suoraan pöytään kiinni, mutta tarjottimella varustettu syöttötuoli on myös erinomainen vaihtoehto keittiön siisteyttä ajatellen.

Minkä ikäisen vauvan voi laittaa syöttötuoliin?

Yleensä noin 6kk ikäisen vauvan voi laittaa istumaan syöttötuoliin, mutta silloin alaselkä tulee olla tuettuna esimerkiksi istuinpehmusteella tai tyynyllä. Pientä vauvaa ei kannata istuttaa tuolissa tarpeettoman pitkiä aikoja, mutta ruokailuhetken verran on sopiva aika tässä vaiheessa. Tavallisesti vauvat oppivat istumaan ilman tukea selkä suorassa noin 7-9kk iässä, jolloin istuminen syöttötuolissa on myös mutkatonta.

Jos kiinteiden ruokien tarjoaminen aloitetaan ennen kuin vauva on motorisilta kyvyiltään valmis istumaan, voivat ruokailuhetket tapahtua esimerkiksi vanhemman sylissä tuettuna istuma-asennossa. Syömään opettelu ja istumisharjoitteleminen tapahtuvat pääsääntöisesti aika mukavasti samaa tahtia, mutta yksilöllisiä eroja voi toki olla paljonkin.