10 ideaa isyyspakkaukseen tulevalle isälle

Babyshoweri järjestetään yleensä vain äidille, mutta tulevaa isää on yhtälailla tärkeä muistaa odotusaikana. Isyyspakkaus on mukava muistaminen tulevalta äidiltä tulevalle isälle. Isyyspakkauksen voi koota johonkin tarpeeseen tulevaan asiaan, kuten vauvan ammeeseen tai vauvan lelukoriin. Tähän on koottu vinkkejä isyyspakkauksen sisällöksi. Isyyspakkaus voi olla pieni lahja tai sisältää useamman tavaran tai aineettoman lahjan.

Ideoita isyyspakkaukseen tulevalle isälle

  • Vaippoja vauvalle. Niitä ei koskaan voi olla liikaa. Ei kannata ostaa pienempiä vaippoja kuin enintään yhden paketin, ne menevät nopeasti pieneksi. Koon 2 vaipat sen sijaan menevät pidempään.
  • Herkkuja. Herkkuja tarvitaan mukaan synnytyssairaalaan ja niiden nauttiminen on oikein sallittua myös vauvakuplassa, sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Osta kaikkia isän lempi herkkuja kuten suklaata, salmiakkia, pähkinöitä ja karkkia.
  • Juomaa. Isyyslomalla usein kofeiinipitoiset juomat maistuvat kuten hyvä kahvi, energiajuomat, tee ja limut. Myös alkoholiton olut sopii isyyspakkaukseen. Hyvä viini tai viskipullo, jonka saa avata lapsen täyttäessä 18-vuotta, on myös ikimuistoinen idea isyyspakkaukseen.
  • Vauvalle jokin vaate. Esimerkiksi suloiset isä teemaisia vaatteet ovat ihania pikkuisen yllä ja sopivat hyvin isyyspakkaukseen. Samalla isä saa konkretiaa siitä, kuinka pieniä vastasyntyneet ja heidän vaatteensa ovat. Tulevan isän sydän varmasti sulaa pukiessaan pienen vauvan I love dad bodyyn tai sukkiin.
  • Best dad paita tulevalle isälle tai muu vastaava isä paita. Hauska idea on myös hankkia samistelu paidat vauvan kanssa.
  • Kirja tai useampi kirja. Kirja voisi liittyä isäksi tuloon tai lapsen kasvatukseen tai olla muuten vaan isän mieleistä luettavaa isyyslomalle. Myös erilaiset lapselle myöhemmin annettavat täytettävät kirjat ovat ihana vaihtoehto. Esimerkiksi Isä kerro minulle -kirja tai täytettävä vauvakirja.
  • Hemmottelu lahja tulevalle isälle. Se voi olla hierontaan, yö hotellissa tai mitä ikinä mistä tuleva isä pitää. Lahjakortti voi olla myös itse askarreltu, jonka tuleva äiti sitten toteuttaa (esim. kynttilä illallinen vauvan nukkuessa).
  • Suoratoistopalvelu. Vauva kuplaan sopii sohvalla nautiskelu vaikkapa samalla kun ruokkii vauvaa.
  • Yhteinen tekeminen isälle ja vauvalle. Jonkin vauvan ensilelu, esimerkiksi helistin tai myöhempään yhteiseen leikkihetkeen tarkoitettu asia isän mielenkiinnon kohteiden mukaan. Esimerkkinä autolelu, harrastusväline, letti kirja, kuva kirja tai rakentelulelu.
  • Kannustus kirje tulevalle isälle. Tähän tuleva äiti voi antaa tulla ulos kaikkien odotusajan rakkaushormonien. Hän voi kertoa millainen isä ajattelee puolisostaan tulevan. Tai mielikuvia siitä, millaista heidän elämänsä uuden perheenjäsenen kanssa tulee olemaan. Kirjeen voi muotoilla siten, että sen voi lukea heti isyyspakkauksen saadessaan tai esimerkiksi vauvan täyttäessä vuoden.

Tuleva isä mukaan odotukseen

Moni asia ja huomio odotusaikana keskittyy äitiin ja tulevan äidin odotukseen ja vointiin. Aivan yhtä tärkeä on osallistaa tulevaa isää mahdollisimman paljon mukaan odotukseen ja juhlia hänen isäksi tuloaan. Vauvan odotus on yhteinen asia, vaikka äiti vauvaa kantaakin. Kaikki mikä konkretisoi tulevalle isälle vauvan tuloa, on hyväksi kiintymyssuhteen muodostumisessa. Tästä isyyspakkaus on oiva esimerkki.

Isän kanssa on muutenkin hyvä keskustella vauvan tulosta ja viritellä hänen ajatuksiansa vanhemmuuteen jo raskausaikana. Toisille isille tämä tulee erittäin luonnostaan, joskus jopa tulevaa äitiä nopeammin. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa ja tukea asian sisäistämiseen. Raskausaikana parin on hyvä luoda yhdessä mielikuvia syntymättömästä lapsesta ja siitä, että millaista arki vauvan, taaperon ja leikki-ikäisen kanssa tulee olemaan.

Äitiyspakkaus

Perheellä on mahdollisuus hakea Kelan äitiyspakkausta tai äitiysavustusta (170e) kun raskautta on kulunut vähintään 154 päivää eli raskausviikkoja on takana vähintään 22+0. Äitiyspakkaus sisältää monipuolisesti vaatteita ja hoitotarvikkeita vauvalle.

Pakkauksen sisältö vaihtuu hieman joka vuosi. Yleensä se pitää sisällään ulkovaatteita, muun muassa toppahaalarin ja makuupussin, sekä kerraston vaatetta ja pipoja. Siihen kuuluu sisävaatteina erilaisia bodeja, housuja ja sukkia. Hoitotarvikkeet hieman vaihtelevat joka vuosi, tänä vuonna äitiyspakkaus sisältää muun muassa harsoja ja kylpyveden lämpömittarin. Pakkaukseen voit tutustua lisää Kelan nettisivuilta. Jos perhe ei halua äitiyspakkausta, voivat he valita äitiysavustuksen, joka on tällä hetkellä 170 euroa.