Vauvan ruokailu

Vauvan ruokailu – Näin aloitat kiinteiden tarjoamisen

Vauvan kiinteiden ruokien aloitus on yksi merkkitapahtuma vauvaperheen elämässä. Tähän asti vauva on saanut ravintonsa maidosta, joko imetyksen myötä tai tuttipullosta. Vauvan ollessa 4-6kk ikäinen, on aika alkaa harjoittelemaan kiinteiden ruokien maistelua. Aloitusajankohta on yksilöllistä, mutta vauvan kehityksen ja terveyden kannalta on tärkeää toimia tutkittuun tietoon perustuvien ohjeiden mukaisesti. Tähän artikkeliin on koottu kaikki keskeisimmät asiat ja parhaat vinkit vauvan kiinteiden aloitukseen.

Lue myös: Vauvan imetys – Vinkkejä sujuvaan imetykseen

Milloin on sopiva aika kiinteiden aloitukselle?

Sopiva aika kiinteiden ruokien aloittamiseen terveelle vauvalle on 4-6kk iässä. Sen ikäisen vauvan motoriikka alkaa olla jos sen verran hyvä, että syöminen onnistuu. Tässä vaiheessa äidinmaito on kuitenkin vielä vauvan tärkein ravinnonlähde ja hyvin kasvavan täysimetetyn vauvan kiinteiden aloituksella ei ole mitään kiirettä. Tällöin kiinteiden ruokien tarjoamisen voi aloittaa kuuden kuukauden iässä. Neljän kuukauden ikäiselle on aiheellista tarjota maisteluannoksia vauvan soseita, mikäli hän juo äidinmaidonkorviketta. Jos täysimetetyn vauvan katsotaan tarvitsevan lisäravintoa, suositellaan 4kk ikäiselle vauvalle kiinteiden aloittamista äidinmaidon korvikkeen sijaan.

Vauva on motorisesti valmis aloittamaan kiinteiden ruokien syömisen kun seuraavat kriteerit täyttyvät:

  • Vauva pystyy istumaan tuettuna
  • Vauva hallitsee pään liikkeet
  • Vauva osaa tavoitella ruokia käsillään

Kiinteiden ruokien tarjoaminen tulee aloittaa viimeistään puolen vuoden iässä. Silloin kohisten kasvava vauva tarvitsee jo niin paljon mm. proteiinia ja rautaa, että äidinmaito ei riitä turvaamaan niiden saantia. Maito on kuitenkin edelleen tärkeä osa vauvan ravitsemusta. Kiinteiden ruokien ottaminen osaksi ruokavaliota on myös todettu vähentävän allergioiden ilmaantumista vauvoilla.

Vauvan kiinteiden ruokien aloittaminen

Katso myös syöttötuoli esittely: Vauvan syöttötuoli – Mitä ominaisuuksia syöttötuolissa tarvitsee olla?

Miten aloittaa kiinteiden ruokien tarjoaminen?

Kun vauva alkaa harjoittelemaan kiinteiden ruokien syömistä, on tärkeää, että ruokailuhetki on rauhallinen ja vauva on virkeä ja tyytyväinen. Ensin imetetään tai annetaan maitoa pullosta, jonka jälkeen aletaan tutustumaan uuteen ruokaan. Yleisimmin vauvan ensimmäisenä kiinteänä ruokana tarjotaan vauvan soseita.

Äidinmaito on makeaa ja kukapa ei tykkäisi makeasta! Ihanaan maitoon tottuneelle vauvalle uusien makujen maistelu voi aiheuttaa ihmetystä ja voi olla, että banaani maistuukin alkuun paremmalta kuin porkkana. Vanhemman avustuksella vauvan tehtävä onkin totutella uusia makuja ja pikkuhiljaa eri ruuat tulevat tutuiksi. Vanhemman on tärkeä tarjota uusia makuja sitkeästi, jotta vauva pystyy oppimaan niitä syömään.

Vauvaa kovasti kiinnostaa syömispuuhat ja heti kun hän osaa itse tarttua lusikkaan, hänelle voi antaa oman aterimen tai ruuan kappaleen, millä hän voi itse edesauttaa syömistään. Vanhempi toki auttaa vielä syöttämällä, mutta vauvan on hyvä olla mahdollisimman paljon itse mukana ruokailuhetkessä. Parasta on jos koko perhe syö yhdessä samaan aikaan ja toimii esimerkkinä ottaen perheen pienimmän osaksi tärkeää ruokailuhetkeä. Syömisessä ei pelkästään kyse ravinnon tankkaamisesta, vaan perheen yhteisestä ruokakulttuurista.

Lue myös: Lasten astiat esittelyssä

Mitä ruokaa vauvalle tarjotaan?

Vauvan ruuat voi valmistaa ravitsemus suositusten mukaisesti itse tai hyödyntää kaupan vauvaruoka valikoimaa. Kaupasta ostettaessa on tärkeä käyttää nimenomaan vauvoille suunniteltuja ruokapurkkeja ja noudattaa niissä olevia ikäsuosituksia. Alkuun on hyvä tarjota useamman päivän ajan yhtä ja samaa ruoka ainetta, jotta vauva tottuu makuun ja vanhempi voi seurata aiheuttaako kyseinen aine allergiaoireita. Jos kiinteiden ruokien tarjoaminen aloitetaan vauvan ollessa puolivuotias, voi uusia makuja ottaa valikoimaan mukaan ripeämmällä tahdilla kuin pienemmän vauvan kohdalla.

Noudata ruokien tarjoamisessa seuraavaa ohjetta:

  • 4kk iästä alkaen kasvikunnan tuotteita, kuten marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia
  • 5kk iässä viljavalmisteet, liha, kala, kana ja kananmuna
  • 10kk iässä hapanmaitotuotteet
  • 1v lehmän maito

Alle 1v ikäiselle vauvalle ei anneta lainkaan:

  • Suolaa
  • Runsaasti sokeria sisältäviä ruokia
  • Säilykehedelmät
  • Hunaja
  • Kaakao, kahvi ja tee
  • Kaneli
  • Idut
  • Kuivatut palkokasvit
  • Riisijuoma
  • Makkarat ja nakit
  • Maksaruuat
  • Nitriittipitoiset kasvikset
  • Merilevä
  • Pastöroimattomat maitotuotteet
  • Pähkinät ja siemenet
  • Raakavilja- ja siemenpuurot
  • Raparperi

Kiinteiden ruokien määrät

Monia vanhempia mietityttää kiinteiden ruokien määrät. Siihen on helppo ohje. Vanhempia tarjoaa ruuat ja päättää ruokailuajat, mutta vauva päättää kuinka paljon syö. Tuputtamisesta ei ole hyötyä eikä se ole tarpeen. Vauvahan vasta harjoittelee uutta hienoa taitoa.

Vauvat osaavat hienosti ilmaista kuinka paljon jaksavat syödä kerrallaan. Ruokailuhetkien määrää lisätään pikkuhiljaa. Määrät eivät ole kiveen hakattuja, mutta seuraavasta listasta voit katsoa ohjeen, kuinka monta kertaa päivässä vauva syö.

  • 4-6kk Maisteluannoksia 1-2 kertaa päivässä
  • 6-10kk Monipuolisesti soseita ja sormiruokaa perheen aterioiden yhteydessä
  • 10-12kk Viisi ateriaa päivässä, aamupala, lounas, välipala, iltaruoka ja iltapala

Vauvan sose

Ihan ensimmäiset vauvan soseet saavat olla hyvin hienonnettuja, mutta pikkuhiljaa vauvalle voi valmistaa karkeampiakin ruokia. Hyvä ajankohta karkeampiin ruokiin siirtymisessä on ensimmäisten hampaiden puhkeaminen. Puurohiutaleita on olemassa todella sileinä versioina, mutta harjoittelun edetessä puuronkin voi tarjota mukavan kokkareisena versiona. Yhden vuoden iässä vauva syö pääsääntöisesti jo samaa ruokaa muun perheen kanssa, toki pilkottuna pienen lapsen suuhun sopivassa muodossa.

Kiinteiden ruokien aloittaminen

Vauvan soseet on helppo tehdä itse. Kasvikset, vihannekset ja juurekset sekä myöhemmin myös liha, kana ja kala keitetään kattilassa kypsäksi suolattomassa vedessä. Kypsymisen jälkeen ruoka soseutetaan hienoksi muussinuijalla tai sauvasekoittimella. Sosetta voi tehdä isomman annoksen samalla kertaa ja pakastaa pienissä annospusseissa. Hyvä vinkki on alkuun hyödyntää jääpalamuotteja, joista ruoka annos sulatetaan pala kerrallaan. Näin vältät tehokkaasti ruokahävikin määrän. Muista, että vauvan ruokaa ei koskaan paisteta pannulla. Vauvan sose reseptejä löytyy paljon netistä, mutta käytännössä voit keittää ja yhdistellä mitä vain vauvan ruokavalioon sopivia aineksia.

Vauvan sormiruoka

Vauvan sormiruokailussa on kyse siitä, että vauvan annetaan syödä itse omin sormin. Sormiruokailussa on kyse lapsentahtisesta kiinteiden aloituksesta ja vauva voi itse määritellä sen, kuinka paljon ruokaa suuhunsa vie. Tämän tärkeän taidon opettelu edistää myös vauvan hienomotorista kehitystä, kun hän poimii ruokia pinsettiotteella suuhunsa. Puolivuotias vauva ei osaa vielä käyttää lusikkaa tai haarukkaa, joten hänelle tarjotaan ruokaa sellaisina paloina, että hänen on helppo tarttua ruokaan ja viedä se suuhunsa.

Vauvan sormiruokailu

Sormiruokailevan vauvan kohdalla on erityisen tärkeää, että vauva on motorisesti valmis ruokailemaan, eli hän osaa istua tukevassa asennossa ja silmän ja käden koordinaatio toimii. Vauvan tulee myös olla kiinnostunut ruokailusta, jotta se olisi ylipäätänsä mahdollista. Sormiruokailu on turvallinen tapa ruokailla ja vanhemman on hyvä tietää, että vauvan kakomisrefleksi on hyvin herkkä. Pikkuinen alkaa kakoa jo hyvissä ajoin ennen kun ruoka on siirtymässäkään kohti hengitysteitä. Kakomista ei siis pidä heti säikähtää ja kannattaa malttaa odottaa pieni hetki ennen kuin epäilee todellista vaaratilannetta.

Sormiruokailu aloitetaan vauvalle isoja palasia, joista hän saa hyvän otteen ja voi nakerrella paloja ikenillään tai hampaillaan. Pinsettiotteen kehittyessä voidaan siirtyä pienempiin palasiin, joita vauva osaa itse noukkia lautaselta. Sormiruokaillesssa sotkua voi syntyä, mutta se tuskin on mitään uutta lapsiperheessä.

Hyviä sormiruokareseptejä löydät täältä.