Vauvan kehitys

Miten tukea vauvan kehitystä leikkien

Jo vastasyntyneenä pieni vauva tarvitsee tiiviisti vuorovaikutusta vanhemman kanssa. Alkuun läheisyys ja tutun äänen kuuleminen rauhoittaa lasta ja luo turvallisuuden tunteen. Vauvan näkökyvyn kehittyessä hän alkaa pian tunnistamaan myös kasvoja ja tutun näköisiä asioita ympärillä. Leikki on tärkeä osa vauvan kanssa kommunikointia ja kehityksen tukemista.

Moni vanhempi saattaa miettiä, miten vauvan kanssa leikitään, kun vauva itse ei vielä osaa tuottaa leikkiä. On kuitenkin paljon vauvaa kiinnostavia tapoja touhuta yhdessä, mikä tukee myös lapsen ja vanhemman kiintymyssuhdetta ja on osa varhaista vuorovaikutusta. Tässä artikkelissa kerromme ja annamme vinkkejä, miten vauvan kanssa voi leikkiä ja samalla tukea leikin kehittymistä.

Vauvan lelukaari – Vertaile 5 erilaista leikkikaarta

Vauvan leikki eri ikäkausina

0-2kk

Alle kuukauden ikäisen vauvan näköaisti on vielä heikko ja hän näkee tarkasti noin 20-30cm päähän. Vanhemman kasvot ovat vauvalle kaikkein mieluisin katselukohde ja noin 2-3 viikon ikäinen osaa jo ottaa katsekontaktia hoivaajaansa. Vauvan kuuloaisti on tarkka ja hänestä on ihana kuulla tuttua rauhoittavaa ääntä. Vastasyntynyt ei vielä tarvitse varsinaista leikkiä, mutta kaikki juttelu ja laulelu lähietäisyydeltä on tärkeä osa varhaista vuorovaikutusta ja tukee vauvan kehitystä.

Vauvan kehitys eri ikäkausina

2-3kk

2-3kk ikäinen vauva osaa jo hymyillä hienosti ja jokellella. Hänen kanssaan seurustelu on jo vastavuoroista ja yhteiset juttuhetket täynnä hauskuutta. Noin kahden kuukauden iässä vauva alkaa kiinnostumaan väreistä ja kuvioista. Kolmen kuukauden iässä vauva osaa jo seurata katseellaan. Tässä iässä hän löytää myös omat kätensä ja osaa ihastella niitä katseellaan. Näiden taitojen myötä erilaiset lelut alkavat kiinnostaa. Vauvan leikkimattoa tai leikkikaarta voi käyttää vauvan iloksi jo paljon pienempänäkin, mutta 2-3 kuukauden ikäinen vauvaa innostuu roikkuvista hahmoista toden teolla. Vauvan motorisen kehityksen kannalta on tärkeää tarjota hänelle mahdollisuuksia viettää aikaa sekä selällään, että vatsallaan.

Leikkimatto vauvalle – Vertaile ihania leikkimattoja

4-6kk

Nelikuinen vauva on jo mahtavaa seuraa. Hän osaa nauraa ääneen ja jokellella vastavuoroisesti. Toiset vauvat kiinnostavat ja ylipäätänsä kaikki, mitä ympärillä tapahtuu. Hän juttelee tutuille ihmisille, mutta myös omalle peilikuvalleen. Intoa ja mielenkiintoa riittää! Tässä iässä vauvan kanssa on tärkeä ihmetellä yhdessä erilaisia asioita. Kukkuu leikki on kaikkien vauvojen suosikki ja värikkäät kirjatkin jo kiinnostavat. Vauvan kehitys on huimaa ja tässä iässä vauvat alkavat opettelemaan kääntymistä. Puolen vuoden iässä vauva osaa jos siirrellä katsettaan esineestä toiseen ja lelut alkavat olla aiempaa tärkeämpiä.

Vauva leikkii

7-9kk

Yli 7kk ikäinen lapsi osaa yleensä jo liikkua ja motorinen kehitys on vauhdikasta. Myös leikki monipuolistuu, kun hän pääsee etenemään kohti mielenkiintoisia leluja ja muita tavaroita. Moni vauva on oppinut ryömimään juurikin pyrkiessään kohti houkuttelevaa lelua. Värikkäät, musiikkia pitävät lelut on monen vauvan suosikki, vaikka vanhemmille kovaa ääntä pitävät lelut ei välttämättä ole yhtä mieluisia. Vauva nauttii suuresti vanhemman seurasta ja huumorintaju kukoistaa.

Vauva ymmärtää tässä iässä, että ihmiset ja esineet ovat olemassa, vaikkeivat hän näkisikään niitä juuri sillä hetkellä. Vauvan tasoiset piiloleikit ja kurkistelut ovat ehdottomia suosikkeja. Tärkeintä on hauskan pitäminen yhdessä. Yli puolivuotias vauva ymmärtää jo hyvin puhetta ja omaksuu jatkuvasti uusia sanoja, joten juttelu ja asioiden sekä esineiden sanoittaminen on tärkeää puheen kehityksen ja vuorovaikutustaitojen tukemiseksi.

9kk iässä vauvan näkökyky on jo niin tarkka, että hän näkee pienetkin esineet. Hienomotoriset taidot kehittyvät ja vauva osaa jopa noukkia pienen esineen pinsettiotteella. Vanhempien on oltava tarkkoja, ettei vauvan löytämät mielenkiintoiset pienet esineet päädy suuhun, sillä sinne ne menevät alta aikayksikön, kun vauva on oppinut taidon poimia esineitä.

10-12kk

Vauhdikas vauva on 10-12kk iässä jo kova liikkumaan kontaten ja jotkut osaavat jopa kävellä, vaikkei sillä taidolla vielä kiire olekaan. Kestosuosikki piilo ja kurkistusleikkien lisäksi tämän ikäinen vauva rakastaa lorutteluja, musiikkia ja taputtamista. Pallon kanssa touhuilu on kiehtonut vauvoja kautta aikojen ja on edelleen lasten lelu numero yksi.

Vanhemman on tärkeä heittäytyä lapsen tasolle lattialle leikkimään ja iloita yhdessä. Asioihin tutustuminen ja yhdessä ihmettely opettaa lapselle, mitä kaikkea ympärillä onkaan. Yhteisten puuhien ei tarvitse olla monimutkaisia, vaan vanhempi voi tukea leikin kehittymistä hassuttelemalla ja jutustelemalla yhdessä pienen kanssa.

Vauvan leikki

Loppujen lopuksi ei ole olennaista miten vauvan kanssa leikitään, vaan kaikki yhteinen tekeminen ja vuorovaikutus vanhemman ja lapsen välillä on kuin leikkiä. Hellät kosketukset ja sanat ja vanhemman hymyn näkeminen on vauvalle kaikkein tärkeintä. Se tukee parhaiten vauvan leikin kehitystä eri ikäkausina.