Raskauspahoinvointi – Mikä auttaa ja miten selvitä sen kanssa?

Pahoinvointi on yleinen raskausoire. Lievästä pahoinvoinnista kärsii jopa noin 80 prosenttia odottajista alkuraskauden aikana. Raskauspahoinvoinnin arvellaan johtuvan raskaushormoneista ja monisikiöraskauksissa pahoinvointi onkin yleensä runsaampaa suuremman hormoni määrän vuoksi.

Yleensä pahoinvointi on voimakkaimmillaan ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana alkaen raskausviikolta 5-6 ja helpottaen raskausviikon 14 jälkeen. Pienelle osalla odottajista se jatkuu tämänkin jälkeen. Kaikilla odottajilla ei pahoinvointia kuitenkaan ole. Kannattaa muistaa, että oireet eivät todenna raskautta mitenkään ja on täysin normaalia, ettei pahoinvointia ole lainkaan. Toisilla odottajilla on enemmän raskausoireita, toiset selviävät jopa ilman mitään oireita.

Mikä auttaa raskauspahoinvointiin?

Vaikka raskauspahoinvointi on hyvin tavallinen osa muuten onnellista odotusta, vaikutta se raskaana olevan äidin jaksamiseen ja voi olla hyvinkin ikävää ja häiritsevää. Seuraavassa listassa on muutamia vinkkejä, mitä voit kokeilla helpottaaksesi raskauspahoinvointia.

Kokeile näitä keinoja helpottaaksesi raskauspahoinvointia:

  • Suosi pieniä annoskokoja tiheästi, jopa 2 tunnin välein.
  • Hiilihydraattipitoiset ateriat voivat auttaa, suosi täysjyvä viljoja.
  • Syö aamulla heti herättyäsi jotain, minkä saat helposti alas.
  • Raitis ulkoilma, tuuletetut huoneet.
  • Sea-band MAMA pahoinvointi rannekkeet. Ne painavat ranteiden akupunktio pisteitä ja näin helpottavat toisilla raskauspahoinvointia.
  • Raikkaat ruoka-aineet, marjat ja hedelmät.
  • Vältä rasvaisia, voimakkaan tuoksuisia ruokia.
  • Noudata säännöllistä päivärytmiä.
  • Nuku riittävästi, mielellään vähintään 8 tuntia yössä.
  • Juo riittävästi nesteitä! Etenkin jos pahoinvointiin liittyy oksentelua, on nesteytyksestä pidettävä hyvää huolta.
  • Apteekista voi hankkia ja kokeilla B6-vitamiinia, mutta sen tehosta ei ole tieteellistä tutkimusnäyttöä.

Hyperemeesi eli erittäin vaikea raskauspahoinvointi

Joskus raskaspahoinvointi voi olla poikkeuksellisen voimakasta ja silloin kyseessä voi olla hyperemeesi. Hyperemeesissä oksentelua on useita kertoja päivittäin, toisinaan jopa kymmeniä kertoja. Siitä kärsii noin 1 prosenssi odottajista eli se on melko harvinaista. Hyperemeesiin liittyy nestetasapainon ongelmia, painon laskua, yleistilan laskua ja jopa aliravitsemusta. Silloin nestetasapainosta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää. Jos kotikonstit eivät riitä, on syytä hakeutua sairaalan päivystykseen nesteytykseen yleistilan laskiessa.

Pahoinvoinnin ollessa näin voimakasta, kokeillaan siihen yleensä lääkärin toimesta pahoinvointilääkettä. Lohdullinen tieto odottajille, jotka kärsivät hyperemeesistä on yleensä se, että sikiöön voimakas pahoinvointi ei yleensä vaikuta ja raskauden ennuste on hyvä. Odottajalle itselleen se on toki äärimmäisen raskasta, etenkin jatkuessaan pitkään.

Raskauspahoinvointi töissä

Moni odottaja ei halua vielä alkuraskaudessa kertoa esihenkilölle raskaudesta ja he yrittävät pärjätä töissä voimakkaankin raskauspahoinvoinnin kanssa. Jos raskausoireet vaikuttavat työssä jaksamiseen, kannustamme keskustelemaan asiasta jo alkuraskaudessa esihenkilön kanssa. Jos odottaja kokee, ettei pysty merkittävän pahoinvoinnin vuoksi työskentelemään, tulee hänelle kirjoittaa sairaslomaa työstään. Sitä ennen odottaja voi keskustella kevennetystä työstä tai esimerkiksi mahdollisuudesta ainakin osittaiseen etätyöhön. Töissäkin tauot ja tiheät välipalat auttavat raskauspahoinvointiin.

Muut pahoinvointia ylläpitävät ja pahentavat oireet

Monesti pahoinvointiin voi liittyä odottajilla ummetusta ja närästystä. Molempiin on apteekissa saatavilla turvallisia itsehoitovalmisteita. Riittävä nesteiden juominen ja kahvin ja mustan teen välttäminen ovat hyviä itsehoitokeinoja näiden hillitsemiseen.

Läheisten tuki ja rentoutuminen

Läheisten tuki ja ymmärrys on erittäin tärkeää pahoinvoinnista kärsivän odottajan kannalta. On hyvä, että läpipiiri ymmärtää mistä odottajan oireet johtuvat ja osoittava ymmärrystä ja empatiaa hänelle. Psyykkinen kuormitus ja stressi pahentavat raskauspahoinvointia. Puoliso tai muu odottajan tukihenkilö voi tukea odottajaa syömään säännöllisesti ja lähteä esimerkiksi kaveriksi kävelylle raittiiseen ilmaan voinnin ollessa huono.

Keskustele ja jaa kokemuksiasi läheistesi kanssa. Puhuminen auttaa. Raskauspahoinvoinnista kärsiessä kannattaa kääntyä myös neuvolan puoleen ja hakea sieltä tukea tilanteeseen. Netissä ja somessa on myös erilaisia odottajien vertaistukiryhmiä joissa on hyvä mahdollisuus vertaistukeen. Stressiä usein laskee se, että huomaa, ettei ole ainoa, jolla on samanlaisia oireita. Parhaiten aina ymmärtää toinen, joka on samaan aikaan samassa elämäntilanteessa kanssasi.

Tee rentoutumis- ja mielikuvaharjoituksia. Opettele tietoista läsnäoloa ja hengitä rauhassa sisään ja ulos. Usko, että vointisi kyllä helpottaa pian ja lopulta sylissäsi on maailman paras palkinto. Siinä kohtaa alkuraskauden oireet ja pahoinvointi ovat kaukainen muisto vain. Onnellista odotusta!