Vauvaperheessä uniasiat määrittävät paljon arkea ja moni vanhempi miettii, miten saada vauva nukkumaan paremmin. Pieni vauva heräilee öisin, koska hänen unirytminsä on vielä kypsymätön ja unen syvyys vaihtuu nopealla syklillä. Syvän unen vaihtuessa kevyempään vauva havahtuu herkästi hereille ja heräilee useamman kerran yössä.
Tavallisesti vauva haluaa vanhemman avuksi uudelleen nukahtaakseen. Totuttuaan nukutukseen esimerkiksi imetyksen tai sylissä pitämisen avulla, vauva oppii kyseisen tavan ja tarvitsee sen joka kerta nukahtaakseen. Kyse on uniassosiaatiosta. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta uniassosiaation vuoksi vauva voi heräillä lukuisia kertoja yössä ja vanhemman univelka kasvaa. Vauva vaatii tutun nukutustavan joka kerta, kun havahtuu yöllä unesta. Kun vauva opetetaan pois totutusta tavasta, heräilyt vähentyvät ja vauva oppii jatkamaan unta itsenäisesti. Näin koko perheen yöunet paranevat.
Jos vauvan heräilyt tuntuvat vanhempien mielestä kuormittavilta, voi unikoulu olla järkevä vaihtoehto. Unikoulun voi aloittaa vauvan ollessa 6kk iässä. Sitä pienemmän vauvan unta voi tukea vuorokausirytmistä kiinni pitämällä ja rauhallisten iltapuuhien avulla.
Lue lisää vauvan unesta artikkelista Vauvan uni – Vinkkejä vauvaperheen nukkumiseen
Mikä on unikoulu?
Unikoulun tarkoitus on opettaa vauvaa lempeästi nukahtamaan itsenäisesti. Vauvan nukahtaminen perustuu totuttuihin tapoihin ja unikoulun aikana hänen pyritään totuttamaan uuteen tapaan nukahtaa. Uuden tavan avulla vauva oppii nukahtamaan helpommin ja itsenäisemmin, jolloin hänen on helpompi jatkaa untaan myös yöllä herättyään. Unikoulun onnistuminen vaatii vanhemmalta jämäkkyyttä ja johdonmukaisuutta. Se toteutetaan kuitenkin hyvin lempeästi niin, että vauva tuntee olonsa turvalliseksi.
Vauvan ensisänky – Katso 5 erilaista kehtoa
Yli puolivuotias vauva, joka syö jo hyvin kiinteitä ruokia ja maitoa päivällä, ei todennäköisesti tarvitse enää maitoa yöaikaan. Yöimetys tai maidon juonti pullosta on kuitenkin tapa, jonka vuoksi vauva herää ja vaatii maitoa. Unikoulun tarkoitus on usein yösyötön lopettaminen, jonka ansiosta vauva yleensä nukkuu paremmin ja heräilee vähemmän. Mikään kiire yösyötöistä luopumiseen puolivuotiaalla ei vielä ole, mutta silloin aikaisintaan voi harkita unikoulun toteuttamista.
Unikoulua ei pidä aloittaa jos vauva on kipeä, vauvan elämässä on meneillään muita suuria suunnitelmia tai jos perheellä on lähitulevaisuudessa jokin reissu, jossa vauvan nukkumapaikka vaihtuu hetkellisesti. On myös hyvä miettiä etukäteen, onko ajankohta sopiva vanhempien jaksamisen kannalta. Unikoulun vaatii vanhemmilta voimavaroja ja todennäköisesti hetkellisesti jopa aiempaa vähemmin nukuttuja öitä. Unikoulun onnistuessa lopputulos palkitsee muutaman vähäunisen yön.
Paras itkuhälytin – Vertailussa TOP 5 itkuhälyttimet
Erilaisia unikouluja
Pistäytyminen
Pistäytymisunikoulussa vauva laitetaan tuttujen iltapuuhien jälkeen omaan sänkyyn nukkumaan. Häntä ei nukuteta, vaan toivotetaan hyvää yötä ja poistutaan huoneesta. Jos vauva alkaa itkeä, vanhempi käy pistäytymässä vauvan luona. Vauvaa rauhoitellaan sanallisesti esimerkiksi toivottaen hyvää yötä ja poistutaan huoneesta. Itkun jatkuessa vauvan luona pistäydytään uudelleen hetken kuluttua. Näin vauva tuntee olonsa turvalliseksi ja tietää vanhempien olevan lähellä, mutta hän saa mahdollisuuden oppia nukahtamaan itsestään. Jos vanhemmat pystyvät toteuttamaan unikoulua järjestelmällisesti suunnitelmansa mukaan, vauva oppii yleensä nukahtamaan itsenäisesti muutamassa päivässä tai viikossa.
Tassu-unikoulu
Tassu-unikoulussa vauva opetetaan nukkumaan itsenäisesti omaan sänkyyn. Jos hän itkee, häntä rauhoitellaan laskemalla käsi selän päälle. Jos tämä ei vielä auta, silitellään vauvaa rauhallisesti. Jos itku yltyy, vauvan voi nostaa syliin, mutta hänen rauhoituttuaan lasketaan takaisin sänkyyn ennen kuin hän ehtii nukahtamaan syliin. Myös käden selällä pitäminen ja silittely lopetetaan ennen kuin vauva nukahtaa, jotta hän oppisi tavan nukahtaa itsenäisesti. Tassu-unikoulussa vanhempi on kokoajan vauvan lähellä ja rahoittelee häntä, mutta vauva oppii nukahtamaan ilman esimerkiksi imetystä tai kanniskelua.
Tuolimenetelmä
Tuolimenetelmä sopii hieman vanhemmalle lapselle, joka ymmärtää vanhemman olevan huoneessa, vaikka ei olekaan aivan lapsen vieressä. Tuolimenetelmässä vanhempi on lapsen huoneessa nukutuksen aikana. Alkuun hän voi istua lapsen sängyllä ja seuraavana iltana tuolilla sängyn vieressä. Joka ilta tuolia hivutetaan kauemmaksi sängystä. Lopulta vanhempi istuu jo huoneen ulkopuolella. Jos lapsi itkee nukutuksen aikana, häntä rauhoitellaan sanallisesti tuolilta käsin.
Vanhempi lapsen huoneessa
Myös tämä unikoulu sopii vähän vanhemmalle lapselle. Vanhempi muuttaa unikoulun ajaksi lapsen huoneeseen nukkumaan esimerkiksi patjalle. Lapsen käydessä nukkumaan vanhempi käy samaan aikaan nukkumaan tai esittää nukkuvaa siihen asti kun lapsi nukahtaa. Häntä ei siis varsinaisesti nukuteta, mutta vanhempi on läsnä samassa huoneessa. Vanhempi lapsen huoneessa voi olla kokeilemisen arvoinen taaperon unikoulu esimerkiksi silloin, kun lapsi muuttaa vanhemman huoneesta omaan huoneeseen nukkumaan.
Vauvan pinnasänky – Ihanat sängyt esittelyssä
Gordonin unikoulu
Gordonin unikoulu on hyvin lempeä unikoulu. Se sopii yli 1 vuotiaalle vauvalle, jota yritetään vierottaa yöimetyksestä. Unikoulu sopii perhepedissä nukkuville vauvoille ja nukkumisjärjestelyä voi jatkaa unikoulun jälkeenkin ilman tiheää heräämisiä yöimetykseen. Ensimmäisinä öinä vauvaa voi imettää hänen herätessään, mutta nopean imetyksen jälkeen hänet irrotetaan rinnasta ja tuuditetaan uneen ilman imetystä. Näin jatketaan tiettyyn ennalta sovittuun kellon aikaan asti, esimerkiksi aamuyöllä kello viiteen saakka. Sen jälkeen vauvaa voi imettää totuttuun tapaan ja nauttia hyvistä aamu unista yhdessä.
Seuraavana yönä pidetään samasta kellon ajasta kiinni, mutta ennen sitä vauvaa ei enää imetetä, vaan rauhoitellaan nukahtamaan uudelleen hänen ollessa vieressä. Kello viideltä vauvaa voi taas imettää. Näin jatketaan muutaman yön ajan. Lapsen totuttua öihin ilman imetystä, voi aamuyön ensimmäistä imetystä siirtää myöhemmäksi aamuun.
Hyvä muistaa vauvan ja taaperon unikoulusta
Vauvan unihaasteet koskettavat lähes jokaista vauvaperhettä ainakin jossakin vaiheessa, sillä pieni vauva vasta opettelee vuorokausirytmiä ja pidempien unijaksojen nukkumista. Moneen asiaan pystyy vaikuttamaan, mutta se on usein helpommin sanottu kuin tehty. Unikoulujen toteuttaminen vaatii vanhemmilta riittävästi voimavaroja ja päättäväisyyttä. On tärkeää löytää sellainen menetelmä, joka tuntuu vanhemmista hyvältä ja toteutuskelpoiselta juuri heidän perheessään.